/ ThinkStock/Getty Images
В Тракийския университет-Стара Загора е направена за първи път в България некропсия на делфини от вида черноморски муткур (морска свиня). Животните, обект на некропсията, са били четири възрастни индивида от района на река Ропотамо и два малки, на видима възраст под една година, които са били открити в контейнер за смет в Бургас с изрязани гръбни мускули (филета).

Целта на некропсията е била да бъда установена причината за повишената смъртност сред морските бозайници в Черно море през тази година. По данни на РИОСВ-Бургас откритите мъртви или бедстващи делфини, от началото на годината в Бургаския регион до този момент, са 55. 

"Събраните проби и техният последващ анализ ще покажат наличие на инфекциозни и заразни заболявания, от които делфините, като всички живи същества, често страдат. Една от работните хипотези е въздействие от военните действия, които се провеждат на територията на Украйна. Акустичното въздействие от подобни източници може да доведе до фатално увреждане на слуховия орган на делфините, което впоследствие да доведе до дезориентиране, неспособност да се храни и смъртта на животното", посочват още от висшето учебно заведение. Точната причина обаче ще бъде установена след анализа на пробите, допълват още от Тракийски университет.

В изследването са участвали преподаватели и студенти по ветеринарна медицина и представители на Сдружение с нестопанска цел „Зелени Балкани“.

Черноморският муткур е най-дребният вид делфин в нашето море, който е и с най-висока численост, обитава предимно крайбрежните води и предприема сезонни миграции, следвайки пасажите от риба. 
БТА