Теменужка Петкова
Теменужка Петкова / Dariknews
Запазването на въгледобива и продължаване работата на топлоелектрическите централи от комплекса „Марица изток“ ще бъде основна цел и приоритет в работата на Министерството на енергетиката. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Раднево.
 
"Основна цел за нас е запазване на въгледобива и продължаване работата на топлоелектрическите централи за гарантиране на енергийната сигурност в България. В проекта на Интегриран план в областта на енергетиката и климата сме заложили работа на комплекса "Марица-изток" до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.", обясни енергийният министър.
 
Петкова акцентира върху категоричната позиция на правителството, че централите, които произвеждат електроенергия от въглища, ще останат основна базова мощност в българската енергетика. Причината е, че България разполага с местни лигнитни въглища, а няма нищо по-сигурно за диверсификацията на енергийните източници от местния ресурс, допълни министър Петкова.
 
Енергийният министър информира още, че днес е подписала писмо до Европейската комисия, с което страната ни уведомява ЕК, че ще изпозлва механизма за капацитет, за да гарантира енергийната сигурност и ликвидността на пазара на електроенергия.
 
Освен това, Теменужка Петкова направи заявка за намаляване на разходите на комплекса “Марица-изток”. Близо 50% тях се дължат на високите емисии на въглероден диоксид, които централата трябва да закупува, за да работи. Към настоящия момент се търси възможност за минимизиране на риска като емисиите бъдат закупени по-рано.