Бедечка
Бедечка / netinfo
На 18 юни в Стара Загора ще се проведе референдум за „Бедечка”. Гражданите трябва да решат дали територията да бъде застроена и да се изгради квартал или да бъде обособена като парк.
 
Казусът "Бедечка" става знаков за града още през 2003 година, когато над 300 дка дървета, храсти, затревена площ бяха отредени за застрояване. От 2012 година при приемането на Подробния устройствен план „Бедечка” е квартал. През 2013 година кметът Живко Тодоров прави предложение за изменение на ОУП, което е отхвърлено от съветниците. Две години по-късно е извършена паспортизация на растителността в „Бедечка”. В началото на 2016 година са издадени първите строителни разрешения, месец по-късно строителство на сгради започна. През септември кметът внася предложение за промяна на ОУП,  наложена е и временна забрана за строителство. През април 2017 година се взема решение за провеждане на местен референдум, който ще струва на местната хазна 200 хиляди лева.
 
„Идеята на референдума е да покаже каква всъщност е позицията на страрозагорци. Общинският съвет не може да вземе решение по казуса, защото общественият интерес тук е много голям. Имам предложение, което ще удовлетвори и двете страни, но ще го съобщя след референдума”, коментира кметът на Стара Загора Живко Тодоров.
 
“Ние като собственици се съобразихме с обществения интерес като дарихме част от имотите си в полза на общината. Очакваме референдума да защити частната собственост, която е неприкосновена”, коментира един от наследниците на терен Васил Петров. Той потвърди позицията и на останалите собственици, че  те ще търсят правата си в съда, независимо от резултата в неделя.
 
Има опити да се внуши, че общественото допитване няма да достигне необходимите по закон проценти, посочи Първан Симеонов от „Запазете Бедечка”. Припомняме, че според изменения на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, за да бъде прието решение по въпроса, поставен от местен референдум, в него трябва да участват 40% от избирателите, които имат право на глас. Старозагорци ще гласуват в изборните си секции както на всички избори до момента. В анкета на Дарик 57 % са заявили, че ще участват в референдума, 29 % няма да упражнят правото си на глас, а 12 % все още се колебаят. Решението, прието чрез местен референдум, се обявява в тридневен срок от председателя на Общинския съвет на официалната интернет страница на общината, в един регионален вестник и в една регионална електронна медия след изтичане на сроковете за обжалване или след влизане в сила на решението на съда.
 
„Ако старозагорци отговорят, че искат територията да бъде парк, това означава вот на доверие към местната власт, която инициира този референдум.. От решенията, взети през годините са потърпевши както обществения интерес, така и собствениците”, смята Първан Симеонов. Според него обаче трябва да се вземе национално отговорно решение, защото този проблем не засяга единствено Стара Загора.
 
Проблемът не е в парк „Бедечка”, а в неговата цена, е мнението на председателя на Общинския съвет Таньо Брайков. „Парк „Бедечка” би могъл да съществува, но преди да започне процедурата по отчуждаването на земите там, т.е. 2003 година. Оттам нататък парк не може да бъде изграден, защото посягаме на частна собственост”.
 
В неделя старозагорци ще отговарят с „ДА” или „НЕ” на въпроса „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Ив. Вазов“, от север – алеята към предприятие „Труд“ и от юг – ул. „Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора.“
 
На 15 май Районната прокуратура в Стара Загора протестира, че референдумът е незаконен и поиска да се спре изпълнението му. На 16 май Административен съд Стара Загора отхвърли искането за предварително спиране, което се обжалва от прокуратурата във ВАС. Върховният административен съд обаче е насрочил делото си за 29 юни. Паралелно с това в съда в Стара Загора е насрочено и друго дело за законността на референдума. По същия парадоксален начин и то е насрочено за 28 юни - пак след референдума.

Ако предложението, предмет на референдума, не е прието, местен референдум по същия въпрос може да бъде иницииран не по-рано от една година от датата на провеждането му.
 
Това е второто обществено допитване, в което старозагорци участват. На 26 май 2013 година те трябваше да дадат мнението си по въпроса "Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово?". Едва 19,74% от имащите право на глас обаче участваха в него.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook- https://www.facebook.com/darik.starazagora/