Стара Загора започва изграждането на седем Центъра за настаняване от семеен тип
Стара Загора започва изграждането на седем Центъра за настаняване от семеен тип / Община Стара Загора

Община Стара Загора е напреднала с реализацията на проекта за изграждане на Центрове за настаняване от семен тип. Сключени са договорите с изпълнители на строително-монтажни работи, на доставка за оборудване и надзор, вече може да започне строителството. Това каза по време на проведената днес работна среща по въпросите на деинституционализацията кметът Живко Тодоров. От изключителна важност за нас е да направим хубав проект, който да отговори на индивидуалния подход към децата. Тези деца, които живеят в домовете, нямат възможност да се интегрират в пълна степен в обществото и да получат грижа и семейна среда, от които имат нужда, добави Тодоров.

По проект „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск" на Оперативна програма „Регионално развитие" в Стара Загора ще бъдат изградени 7 центъра за настаняване от семеен тип. Срокът на изпълнение е 24 месеца. Подписан е договор за изпълнение на проекта с ОПРР на 22.08.2012 г., чрез процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, като максималната стойност на проекта е 4, 8 млн. лв., без съфинансиране от страна на общината.

Зам.- министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова заяви, че над 3000 души в страната чакат за настаняване в старчески домове. Много кметове по места са подали заявка за изграждане на такива. По думите й, има нужда да бъде изградена мрежа от подкрепящи услуги в домашни условия.

Присъстващите кметове и представители на 50 общини от Южна България бяха запознати с рамките на бъдещия програмен период, в отговор на нуждаещите се от подкрепа, и подготовката на проекти за финансиране на социалните услуги, от заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова.

В дискусията участваха представители на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието, младежта и науката, Министерството на здравеопазването, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, Управляващите органи на оперативни програми „Регионално развитие", „Развитие на човешките ресурси" и Програма за развитие на селските райони.

Организатор на проявата е Областният информационен център- Стара Загора, който е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ".