Стара Загора скърби за Наум Шопов
Стара Загора скърби за Наум Шопов / Община Стара Загора

На 81-годишна възраст почина големият български актьор, Почетният гражданин на Стара Загора Наум Шопов.

Напусна ни един от най-ярките и неповторими таланти на театралното изкуство, изключителен актьор, без чието присъствие българската култура нямаше да е същата. Неговите ярки и одухотворени роли, невероятната му дарба ще останат за винаги в летописа на българския Театър и в сърцата на публиката.

Наум Шопов е роден на 27 юли 1930 г. в Стара Загора в семейство на бежанци от Смърдеш, Костурско. Семейството му е свързано с актьорското майсторство и пътят на малкия Наум изглежда е предначертан. Майка му - актрисата Мара Шопова, играе с него в спектакли на Старозагорския театър, когато синът й е едва на няколко месеца. По-късно, отново в театъра в Стара Загора, идват и първите роли на Наум като стажант-актьор. Баща му - Христо Шопов, дълги години е директор на читалищния театър в града.
От Старозагорската сцена професионалният път на Наум Шопов продължава в театрите в Бургас и в Пловдив, а след това и в София. Повече от три десетилетия той играе на сцената на Военния театър, а през 1989 г. се присъединява към трупата на Народния театър.

Играта на сцената му носи два „Аскеер"-а и любовта на поколения българи. Наум Шопов бе определен за носител на държавната награда "Паисий Хилендарски" - приз, присъждан на най-големите творци на нашето време.

Стара Загора и старозагорската културна общественост винаги са се гордели със своя съгражданин и по всеки повод и всякакъв начин са му засвидетелствали искрената си обич и преклонение. В знак на любов и уважение през 2000 г. той получи званието Почетен гражданин на Стара Загора.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров изпрати съболезнователен адрес на семейството и цветя за поклонението пред тленните останки на големия актьор и човек Наум Шопов.
Поклон пред светлата му памет !