документи
документи / Dariknews.bg
Общинските заседатели на „БСП за България” няма да подкрепят бюджета, разработен и предложен от кмета на Стара Загора. Това се казва в Позиция на Общинския партиен съвет и на групата съветници. Старозагорските социалисти считат, че с отхвърлянето на предложенията им, управляващото мнозинство в местния парламент не счита за важно да предприеме целенасочени действия за решаване на демографската криза, която освен общодържавен, е проблем и за община Стара Загора.

Според тях, въпреки увеличения общ размер на средствата както в приходната, така и в разходната част в бюджетния проект не са отразени направените от съветниците на БСП предложения за реализацията на активна общинска политика в социалния сектор. За тях от първостепенна важност е подкрепата на младите хора и семейства, за да раждат и отглеждат децата си тук, в община Стара Загора, както и освобождаване на родителите от такса в детските ясли и градини за сметка на общината.

Приоритетите на бюджета остават непроменени от последните години и са насочени основно към ефектни, а не ефективни проекти, като дори не се покрива целия спектър на т.нар. комунални дейности, които общината трябва да извършва и са определени със закон, с оправданието за недостиг на средства. Липсват ясни разчети за средно- и дългосрочна перспектива и полезно въздействие на предвидените дейности и финансовата тежест, която ги съпровожда. Общината ни ще бъде все по-зависима от външно финансиране, докато чрез бюджета не се стимулират собствени приходоизточници”, сочи приетият документ.

Според него декларираното от кмета на общината намерение за съвместна работа на всички политически групи в интерес на гражданите не намира израз в предложения  бюджет. „Той си остава инструмент за постигане на целите на управляващата коалиция, изразяващи се изключително в нови инфраструктурни проекти, като дори не се отчита средно- и дългосрочния ефект от тяхната реализация, както и финансовото бреме за поддръжката им. Конкретни примери – новата спортна зала с над 5000 места, Руския пазар и др.”, подчертават червените активисти.

По думите им продължава порочната практика за планиране на приходната част в по-нисък размер и при преизпълнение средствата да се насочват по усмотрение на администрацията, налагайки на Общинския съвет да взема решения, притиснат от липса на време и невъзможност за консултиране с мнението на гражданите.

Забравя се основният въпрос – за какво и на кого служи финансовият ресурс от 150 млн.?! Това ли е желанието на гражданите или е инструмент за гарантиране на следващ изборен успех през дейности на „наши“ фирми, но с краен резултат - лошо качество на изпълнението и вечни ремонти. Продължава неглижираното отношение към селата, част от общината. Освен, че не се стимулира активното им участие в местното самоуправление чрез делегиране на средства, по твърде неясен начин се определят местата за насочване на финансов ресурс. Това може и да има ефект за безпроблемно управление в рамките на мандата, но е пагубно за бъдещото местно и регионално развитие, се казва още в позицията на БСП.