Ремонтират военните паметници до средата на септември
Ремонтират военните паметници до средата на септември / Областна администрация

До 17 септември ще завършат ремонтните дейности на 10 военни паметници в Старозагорска област. Средствата са отпуснати от Министерския съвет и са 33 585 лева. Паметниците ще бъдат заснемани преди и след ремонта.

Кметовете на общините Стара Загора, Казанлък, Раднево, Павел баня, Мъглиж и Николаево, на чиято територия ще се извършва ремонт на военните паметници - общинска собственост, трябва да сключат договор с фирма-изпълнител и до 27 юли да представят в Областна администрация копие от договора и количествено-стойностна сметка за извършване на ремонта. Това стана ясно на работно съвещание с представители на Областния инициативен комитет за отбелязване на 100 години от Балканската война и представители на Областната комисия военни паметници.

Подготовката за военно-историческата реконструкция, която ще се състои на 5-ти октомври, върви по график, информира Радка Савова, гл. експерт в Областна администрация. Ще участват професионални актьори, Национално дружество „Традиция"- клубове Стара Загора, Нова Загора и Велико Търново, фолклорни ансамбли, самодейни колективи от Народни читалища, хорови и детски формации, „Багатур", множество статисти. Сценарист и режисьор на проявата е директорът на ДТ „Г.Милев" Ивелин Керанов, сценограф - Теодора Лазарова. До този момент са проведени три работни срещи с участието на областния управител Н. Недялков, гл. секретар на Областна администрация М. Кръстева, заместник- кметът И.Сотирова, представители на военно формирование 24150 - Втора механизирана бригада, експерти от областна администрация, Регионален исторически музей - Стара Загора, НД „Традиция", „Багатур". Провежда се необходимата кореспонденция за съгласуване с военни, Старозагорска митрополия и институции, както и обезпечаване на събитието, уточняват се множество детайли, свързани с униформи и костюми на участниците, технически персонал, озвучаване, текст, сценография, ремонт на царския вагон и др.