Рекорден брой смелчаци за кръста в Казанлък
Рекорден брой смелчаци за кръста в Казанлък / Община Казанлък

Рекорден брой смелчаци се хвърлиха в студените води на Старата река в Казанлък, в битка за изваждането на Богоявленския кръст.
27 млади мъже, сред които бе и най- малкият - 15 годишен ученик, са тазгодишните претенденти за кръста. Щастието се падна на скачащият за 5-ти път, но едва през тази година преборил се за кръста 43 годишен казанлъшки рокер, предводител на местната рокерска дружина „ Черните рози" Христо Христов, известен и като Горилата. Той пръв улови Богоявленския кръст, хвърлен от отец Николай от православен храм „ Свети Пророк Илия".
Миналата година за кръста в Казанлък се бориха 19 мъже.
По традиция най- бързият смел мъж получава божията благодат за цяла година, както и награди от кмета на Община Казанлък Галина Стоянова.
Пред стотиците граждани, присъстващи на празничния ритуал тя изрази задоволството си от бързото улавяне на кръста и предаването му на свещениците, което по думите й, означавало, че добрите и хубави неща в града ще се случват бързо и лесно. Стоянова призова казанлъчани да са единни, за да множат добрите намерения.
Освен Христо Христов подаръци получиха всички останали смелчаци, които на финала на празненството се хванаха на голямо ледено хоро.