Разкопките на Античната улица трябва да приключат в срок
Разкопките на Античната улица трябва да приключат в срок / DarikNews, архив
Еазкопките на Античната улица трябва да приключат в срок
56343
Еазкопките на Античната улица трябва да приключат в срок
  • Еазкопките на Античната улица трябва да приключат в срок

Остават около 2-3 месеца докато приключат разкопките, които текат на археологическия обект в близост до операта в Стара Загора. За старозагорци често е проблем обикалянето, заради затворената улица „Митрополит Методий Кусев" в този участък.. Но търпението, което трябва да проявим си струва. След финализиране на цялостния проект Античния форум на Августа Траяна ще бъде свързан с руините, пред сградата на операта посредством антична улица. Разкопките се изпълняват в реализацията на европейски проект "Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция". Догодина по същото време ще може да видим и резултата.

Научен ръководител на проекта е археологът Димитър Янков. Чуйте какво разказа той за свършеното до сега и какво още предстои.
В момента вече се разкрива трасето на Античната улица в централната и южната й част.

Първите резултати от разкриването на „декумануса" вече са налице. „Декуманус" - това е улица в посока изток-запад в древноримските градове. Последната находка са повече от 18 монети, открити в една от сградите, която се намира южно от южния тротоар на улицата. Това е доказателство, че археолозите са достигнали късноантично подово ниво на сградата, когато тя е била преизползвана.

Друг скорошен артефакт е раннохристиянски кръщелен купел. Той е мраморен с размери 90/90 см и височина 70 см. Тази находка навежда към предположенията на Димитър Янков за наличието на късноантична християнска църква, която най-вероятно се намира под сградата на Операта или под площадката странично от сградата.

Наред с разкопките върви и демонтирането на няколко важни съоръжение - газова тръба, която трябва да премине под Античната улица; телекомуникационни мрежи; канализационни тръби.