Пропада  хълмът  над гробницата на Севт Трети
Пропада хълмът над гробницата на Севт Трети / netinfo

 

Пропада хълмът над гробницата на Севт Трети в могилата Голяма Косматка край град Шипка. Това потвърди и директорът на Историческия музей в Казанлък д-р на историческите науки Момчил Маринов. Според него, най- вероятната причина за пропадането на земни маси над дългия близо 13 метра коридор, е заради дъждовете и усилилите се свлачищни процеси на хълма.

Запознати и участвали в археологическите дейности при откриването на гробницата на Севт Трети преди 11 години си спомниха че още тогава археоложката Диана Китова, е твърдяла, че по друг начин трябва да се изгради защитното съоръжение над гробницата, именно заради потенциалната опасност от подобни свлачищни процеси. Самото защитно съоръжение на гробницата бе изградено със средства от държавата година по-късно, през 2005.


Заради пропадането над коридора на могилата, което според посетители е близо 2 метра , има сериозна опасност автентичните артефакти в този участък да се похабят.
Свлачищните процеси са забелязани още в началото на годината и на практика гробницата почти не е работила за посетители оттогава. На 3-ти март обаче е била отворена и посетена от близо 300 туристи. След тази дата отново не приема посетители.


За Дарик директорът на Историческия музей в Казанлък Момчил Маринов заяви, че е предприел нужните действия в създалата се ситуация, извършва се и специален мониторинг на гробницата, като няма опасност за самото съоръжение, нито културните ценности в него, но има потенциална опасност за посетителите. Проблемът обаче бил напълно решим.
Затворили сме гробницата за туристи именно по тази причина, допълни още Маринов, като уточни, че докато не се гарантира на 100% сигурността на посетителите в нея, съоръжението няма да бъде отворено.
За проблема са уведомени в Министерството на културата, като в близките дни се очакват експерти, които да преценят неотложните укрепителни действия по съоръжението.

Гробницата на Севт Трети в могилата Голяма Косматка бе открита през лятото на 2004 година от експедиция „ Темп", ръководена от покойния вече археолог и почетен гражданин на Казанлък д-р Георги Китов.
В нея бе открита бронзовата глава на Севт Трети, златният венец, златният киликс и още няколко изключително ценни артефакти на тракийската култура. Част от тях след по-малко от месец ще бъдат показани в най-посещавания музей в света- Лувъра - Париж.