Проблемите пред бизнеса обсъдиха на среща в областна администрация
Проблемите пред бизнеса обсъдиха на среща в областна администрация / Областна администрация Стара Загора

Представители от всички сфери на бизнеса в Старозагорска област участваха в разширено заседание на Управителния съвет на Българската стопанска камара. Срещата се проведе в Областна администрация.

Форумът бе открит от председателя на УС на БСК Сашо Дончев. Анализ на мокроикономическата ситуация в България, на база на данни от ЕК, направи Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. Той очерта реалната картина на българската икономика днес. В неговия доклад бяха посочени основните проблеми, пред които е изправен българският бизнес, характеристиките на бизнес средата у нас и тенденциите за икономическо развитие на страната в краткосрочен и по-дългосрочен план.

Областният управител инж. Георги Ранов представи анализ на макроикономическата ситуация в Старозагорска област. Той посочи предимствата и слабостите на бизнес средата в региона. Сред положителните страни бяха изредени стратегическото географско положение и преминаването на международни коридори през територията на областта, високата средна работна заплата, добрите икономически показатели, добрата инфраструктура, ниските данъци. Негативните икономически тенденции в Старозагорска област дублират тези, които се констатират в цялата страна - демографски срив и липса на достатъчно квалифицирани кадри, намаляване на чуждестранните инвестиции, висока младежка безработица, остаряло оборудване и технологии в предприятията и др. Инж. Ранов посочи също, че Старозагорска област все още не използва достатъчно огромния си потенциал по отношение на развитието на агроекологични и биологични производства, които могат да бъдат развити благодарение на отлично подготвени и висококвалифицирани кадри от Тракийския университет.