През 2015 г. всеки втори ще има алергия
През 2015 г. всеки втори ще има алергия / netinfo

Докато някои се радват на слънцето и зеленината, други си патят от растенията. Те са причина за разпространената поленова алергия. Най-често тя се предизвиква от поленовия прашец на растенията. Алергичният ринит много често наподобява остра вирусна инфекция. Първоначално болестта засяга горните дихателни пътища, с често кихане, сълзене и парене на очите. При по-младите е съпроводена с главоболие и повишаване на телесната температура, разказа тази сутрин в студиото на Дарик алергологът доктор Галина Вълчанова.

"Когато не се лекува, алергичният ринит обхваща и долните дихателни пътища, предизвиква кашлица и задух. Възможно е да се появи и обрив по цялото тяло. Последиците са синозит, отит или бронхиална астма. След като се открият причините за алергичното заболяване, започва имунна терапия, която създава защитни антитела. По този начин се лекува причинителя на заболяването, а не симптомите", каза още доктор Вълчанова.

През 2015 година всеки втори европеец ще страда от алергия, сочат данните от провелия се в Полша конгрес по алергология.

Над 40% от населението в световен мащаб страда от алергични заболявания.

"Широкото разпространение на алергиите може да се дължи на замърсяването, а може да бъде и наследствено", обясни доктор Галина Вълчанова.