Представят реставрираната и експонирана мозайка „Дионисиево шествие”
Представят реставрираната и експонирана мозайка „Дионисиево шествие” / Dariknews.bg, архив

На 25. 08. 2015 г. от 17,30 ч. в сградата на РИМ-Стара Загора ще бъде представена реставрираната и експонирана мозайка „Дионисиево шествие".

Тя е разкрита при спасителни археологически проучвания в северната част на античния град Августа Траяна, в непосредствена близост до крепостната стена. Разкопките са проведени в три последователни сезона от 2009 г. до 2011 г. Помещението, което е украсявала, е с размери изток-запад 10,10 м. То вероятно трябва да се тълкува като приемна (triclinium).

Продължението на сградата попада под северния профил на проученият терен и е трудно да се установи до какви размери достига в посока север-юг. Въз основа на стратиграфските наблюдения при археологическите проучвания мозайката може да се датира в третата четвърт на IV век, вероятно по времето на император Юлиан Апостат (360-363 г.).

Мозайката, с площ от 30 м2 , е реставрирана с финансовата подкрепа на Американски научен център-София и фондация „Америка за България". Проектът е с времетраене 1 година и включва: реставрация, консервация и експониране в подходяща среда.