По-скъпи адвокатски услуги
По-скъпи адвокатски услуги / netinfo

Не считам, че ще има драстично вдигане на цените на адвокатските услуги, поне за следващата година. Това каза пред Дарик радио председателят на Старозагорската адвокатска колегия Атанас Стоянов.

Смятам, че покачването на цените е неизбежно,не защото влизаме в Европейския съюз, но защото адвокатските услуги ще се облагат с ДДС, съобразно новия Закон за Данък добавена стойност, обясни Стоянов.

Адвокатите ще бъдат принудени да вдигнат цените на хонорарите си, защото ще трябва да си наемат счетоводител, който да им води счетоводството, а облагането на услугата с ДДС няма как да не се отрази на крайната цена и на клиента.

Адвокатската работа в региона намалява, предупреждава Стоянов. Според статистиката един адвокат се пада на 1000 души в Старозагорска област. Обедняването на хората води до намаляне на хонорарите на адвокатите. След отделянето на нотариусите и на частните съдебни изпълнители, се изземват и част от функциите на адвокатите. Основно те ще представляват клиентите си пред съда.

Около 140 души от старозагорската адвокатска колегия са вписани като служебни защитници в Единния регистър на служебните защити съгласно Законът за правната помощ. Повече работа те имат в по-малките съдилища като Районния съд в Раднево, Чирпан и Казанлък. От скоро те работят със специална компютърна програма за служебните защити, каквато ползват колегиите в София и Пловдив и която цели да ги улесни при оказването на правната помощ.

Старозагорската адвокатска колегия е на трето място в страната по оказване на правна помощ от страна на служебните защитници.

Около 400 са адвокатите в Старозагорската колегия. Със съдействието на председателя на Окръжния съд в Стара Загора Тоньо Тонев отскоро те имат стая на адвоката в съдебната палата. Тя се финансира и обслужва от служители на Адвокатската колегия, които са посредници между адвокатите и отделните звена в съда.