Папазов: Няма драма с акциите на Трейс на борсата
Папазов: Няма драма с акциите на Трейс на борсата / netinfo
“Няма драма и истерия с предлагането на акции на “Трейс Груп Холд” АД на фондовия пазар” - коментира председателят на СД на Българската фондова борса Виктор Папазов. Той участва в регионална кръгла маса за Югоизточна България, която се провежда на Старозагорските минерални бани. Папазов определи като “много успешно” първичното публично предлагане на акции на старозагорската компания, което се проведе на 26 октомври. Само за няколко часа бяха заявени 290 милиона акции за 32 милиарда лева. В последствие Комисията за финансов надзор наказа четирима инвестиционни посредници за нарушения по време на презаписването.Виктор Папазов прогнозира още по-голям успех за “Трейс Груп Холд” по време на вторичното публично предлагане, което предстои през следващата седмица.

Според шефа на БФБ, фондовият пазар в България през последните 2 години е във възход. 378 публични компании са листвани на фондовата борса. Поне 150 от тях трябва да си отидат от пазара, заяви Папазов. Той уточни, че неподходящи за търгуване на фондовата борса са акциите на предприятията, които са били раздържавени чрез масовата приватизация.

Германският оператор “Дойче Бьорсе” е предпочитан стратегически партньор за нас, а защо не – и инвеститор, коментира още Виктор Папазов. През септември ръководството на БФБ предпочете офертата на “Дойче Бьорсе” за смяна на съществуващата търговска система с XETRA. Тогава се заговори, че германският пазарен оператор ще получи и държавният дял от 44 % от акциите в капитала на БФБ.