Случай на краста в детска градина
Случай на краста в детска градина / БГНЕС
Зам.-директорът на РЗИ - Стара Загора д-р Елена Канева и директорът на Дирекция "Надзор на заразните болести" д-р Таня Перчемлиева посетиха детската градина в с. Братя Даскалови, във връзка със случаите на краста.

В средата на февруари в детската градина и в Общината постъпва информация за едно дете, което е с диагноза краста. Бащата на детето е подал жалба в Общината, че още две деца са с обриви. От там осигуряват още същия ден дерматолог от Първомай, който преглежда всички деца. На едно от тях е поставена диагноза дерматит, а другото дете с обриви е определено като здраво.

Двете деца са прегледани от дерматолог в Стара Загора, който е установил, че се касае за краста.
Директорът на детското заведение е информиран няколко дни по-късно.

От тогава трите деца не посещават детската градина. Те ще се върнат в нея след като представят бележка от личния си лекар, че са здрави.

След постъпването на сигнала за първия случай на краста от РЗИ - Стара Загора дадоха указания на директора на детската градина да бъдат изпрани всички дрехи и спалното бельо, а децата да бъдат прегледани от личните им лекари.
Специалисти на Регионална здравна инспекция - Стара Загора извършиха проверка на място. Установено е, че няма нарушения на дезинфекционния режим. Извършена е пълна дезинфекция на дрехи, спално бельо и хавлии. Взетите проби от външната среда също не показват отклонения.

Ще бъде извършена повторна крайна дезинфекция и децата ще бъдат отново прегледани от дерматолог.