Отчетоха резултатите по европейски проект за развитие на ВЕИ
Отчетоха резултатите по европейски проект за развитие на ВЕИ / DarikNews.bg Николина Пенчева

Приключи проектът „Европейско сътрудничество за европейски просперитет", насочен към обмена на добри практики и развитие на технологии за използване на възобновяемите енергийни източници. Проектът се изпълнява от Търговско - промишлена палата Стара Загора, Областната администрация и администрацията на Провинция Терни, Италия.

Чрез обмяна на информация, опит и ноу хау е проучен европейският и български опит по отношение на моделите, които се използват за оценка на енергийния потенциал на различните видове ВЕИ. Разработен е софтуерен продукт, който представлява модел за оценка на теоретичния и технически потенциал на възобновяемите енегрийни източници на енергия и е направен сравнителен анализ за приложението на различни ВЕИ технологии на областно и общинско ниво. В рамките на проекта са проведени две обучения на общински служители за работа с продукта.

Създаденият модел може да бъде използван като основно средство при разработването на местни устойчиви енергийни планове, оценка на ВЕИ потенциала, оценка на пазарния потенциал и пазарното проникване на възобновяемата енергия.

Създадени са 11 бази данни за всички видове ВЕИ на териториите на общините, въз основа на които са изготвени анализи за енергийния потенциал на наличните ВЕИ. Извършено е и прединвестиционно проучване и е разработен идеен проект за изграждане на фотоволтаична централа на територията на община Гълъбово.

Целевата група на проекта са общините от Старозагорска област. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие", с продължителност 18 месеца.

Реализацията на проекта допринесе за развитие на междурегионалното партньорство и за установяването на сътрудничество между представителите на партньорските организации. Направените проучвания и анализи за енергийния потенциал на ВЕИ ще подпомогнат бъдещата дейност на местните власти при вземането на решения за икономическото развитие, отчитат изпълнителите на проекта.

Информационната среща откриха председателят на Търговско - промишлена палата Стара Загора Олег Стоилов, областният управител Йордан Николов и Президентът на Провинция Терни д-р Феличияно Полли.