Отчетоха изпълнението на инвестиционната програма на Общината
Отчетоха изпълнението на инвестиционната програма на Общината / DarikNes.ng, Невена Божкилова

65 милиона 867 хиляди лева са усвоените капитални вложения през годините на мандата от 2008 год. до месец септември 2011 год.в Община Стара Загора. В това число влизат строително-монтажни, ремонтни и други работи за 63 640 000 лева и проектно-проучвателни работи за 2 227 000 лева. Над 14 милиона лева са за текущи ремонти на улици и тротоари, както и за разширение и поддръжка на ел. осветлението в цялата община.

Тези суми обобщи зам.-кметът проф. Димитър Динев, който представи отчета за осъществените строителни и градоустройствени проекти на територията на Общината през изтичащия мандат.

През 2008 год. и 2009 год. са усвоени повече средства в сравнение с годините на икономическа криза 2010 - 2011 година. Освен това капиталовите разходи не са разпределени равномерно в различните направления от обществения живот, коментира Динев.

Той изброи някои от най-значимите и запомнящи се обекти, реализирани или въведени в експлоатация през мандат 2008-2011 год. Те се разделят в няколко основни категории: Обекти реализирани със собствено общинско или национално финансиране:
- Продължението на бул."Славянски" с 4 платна, с кръгово движение и фонтан на ул."Д.Стаев".
- Ул."Анастасия Тошева"- от бул."Славянски" до „Новотехпром".
- Държавна опера -Стара Загора, включително долната сценична механизация.
- Регионален исторически музей с открит двор - лапидариум.
- Автогара Стара Загора, включително паркинг, улична канализация, ново осветление и др.
- Довършване канализацията на кв."К.Ганчев" и кв."Зора".

Oбекти реализирани по Европейски програми (ОПРР, ФАР), по Програма „Красива България" и др.
- „За децата на Стара Загора с отговорност и любов", включващ саниране и основен ремонт на 2 училища ( 6-то и 10-то ), 3 детски ясли и 4 детски градини - 5.5 млн. лв.
- Общински път „с.Калояновец - с.Ловец"- дължина около 5.5 км.- 2.5 млн.лв.
-Основен ремонт на ДВФУ (дом на инвалида), осъществен в 2 етапа -1 млн.лв..

- Индустриална зона „Еленино"с пътна и електрическа връзки - 1,7 млн.лв.                   - други обекти като Тренировъчно игрище с изкуствено покритие над стадион „Берое".
Общата им стойност е около 12 милиона лева.

Някои важни ремонти с общински бюджет са тези на ХІ-то ОУ, І-во ОУ „Георги Бакалов", ІІІ-то ОУ „Кольо Ганчев", превръщането на дом „Надежда" в действаща ясла № 1, Ремонт на VІІІ „Българче" детска градина и пускане в действие на новата й част след близо 10 годишно очакване, изграждане на нови улици „Ведрина", „Трета опълченска", Кръгово движение на 5-те кьошета и др.

В процес на завършване и одобряване е и проектът „Центрове за настаняване от семеен тип„ ( 7 дома в различните части на града) на обща стойност 4 925 000 лв.. Чрез тези проекти още в края на тази и през следващите години в общината ще влязат повече от 26 милиона лева.