Опасността от шап затвори пазара за животни в с. Могила
Опасността от шап затвори пазара за животни в с. Могила / Sofia Photo Agency

Областният управител Йордан Николов въведе строги мерки за преустановяване на търговията с животни и транспортирането им на територията на област Стара Загора.

Временно се преустановява дейността на пазара на живи животни в с. Могила. Контролът е поверен на кмета на община Стара Загора и органите на МВР.

На кметовете на общини и на органите на МВР се разпорежда да предприемат необходимите действия за преустановяване на дейността на нерегламентираните пазари на животни на територията на съответната община, както и да разпространят незабавно във всички населени места информация със симптомите на заболяването шап по чифтокопитните животни.

Директорът на ОДМВР - Стара Загора се задължава да предприеме предупредителни мерки спрямо лица, за които има данни, че се занимават с покупко-продажба и транспортиране на живи чифтокопитни животни. Органите на полицията трябва да осъществяват засилен контрол върху движението и транспортирането на живи чифтокопитни животни по пътищата на областта.То ще може да се извършва само с цел незабавно клане или износ, като се съпровожда с ветеринарно-медицинско свидетелство - електронен формуляр, представляващо компютърна бланка.