Обсъждат в Стара Загора да се открие консулство на Италия
Обсъждат в Стара Загора да се открие консулство на Италия / netinfo

Възможността в Стара Загора да има почетен консул на Италия – бе една от темите в срещите днес в Община Стара Загора на посланика на Италия у нас Н.Пр. Стефано Бенацо. „Такова представително лице ще гарантира присъствието на страната ни в Стара Загора, ще организира и представлява предприемачите на Италия, ще помага в реализацията на съвместни културни проекти”, уточни посланик Бенацо. С него в Стара Загора бяха и Стефания Абати - търговско аташе към Посолството на Италия, Ецио Пераро - Директор на Италианския културен институт и Почетният консул в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа.


„В старозагорски регион има наш голям инвеститор– Фирма „Енел”, но трябва да се направи много повече за подобряване на взаимните отношения” – каза посланик Бенацо. На срещата му с членове на Търговско-промишлената палата бяха обсъдени теми за партньорството в икономиката между двете страни. Фабрицио Камастра - Директор на Италиански институт за външна търговия информира, че в есенното издание на Пловдивския панаир тази година Италия ще има особено силно присъствие – и със семинари, симпозиуми и срещи с фирми от строителството и транспорта. От своя страна председателят на ТПП-Стара Загора Олег Стоилов съобщи за международния форум за възобновяемите източници, който палатата подготвя и с италианско участие.


Възможностите за реализиране на културни прояви, за гостуване на наши и на италиански артисти от различни области бяха широко дискутирани на срещата с представители на културни институти от Стара Загора. Слава Драганова – директор на Библиотека „Родина” би желала контакти с библиотека от Италия за съвместни мероприятия по програмата „Деца четат” и за улеснение достъпа до фонда на хора с увредено зрение и слух. Съдействие за участие на италиански трупи в старозагорските Фестивали – на оперното и балетно изкуство и „Пиеро” бе също обсъждано в разговора с италианските гости.

След деловите разговори гостите разгледаха местата, в които могат да се провеждат културни прояви в града ни – Античния форум, Държавна опера-Стара Загора, Библиотека „Захарий Княжески”, ДТ”Гео Милев”, Куклен театър и др.