Общината ще реализира три екопроекта, финансирани от МОСВ
Общината ще реализира три екопроекта, финансирани от МОСВ / dariknews.bg, архив

Общо три проекта спечели Община Стара Загора от конкурса на Националната кампания „За чиста околна среда - 2013" на тема „Обичам природата и аз участвам" на Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда ПУДООС.

Единият от проектите е за областния град и е на стойност до 10 000 лева за изграждане на детска площадка в кв. „Три чучура юг" до бл. 54, която да отговаря напълно на съвременните европейски изисквания за устройството и безопасността на детските площадки. Другите два проекта са за селата Малка Верея и Старозагорски минерални бани. Проектът за Малка Верея включва облагородяване на зелени площи и изграждане на детска площадка, отговаряща напълно на изискванията за безопасност. Общата стойност на проекта е 9 830 лв с ДДС.

Общата стойност на проекта за Старозагорските бани е 9 595,50 лв. с ДДС. Той предвижда озеленяване, почистване и облагородяване на територията около езерото, поставяне на пейки и кошчета за отпадъци, беседки и засаждане на върби. Предстои да бъдат избрани фирмите, с които ще бъдат сключени договори за за изпълнение на проектите.

Проекти на стойност до 5 000 лв. спечелиха и три училища и две детски градини в Стара Загора - ПМГ „Г. Милев", ГПЧЕ „Р. Ролан", ОУ „К. Христов", ЦДГ 24 „Радост" и ЦДГ 13 „Пролет". Проектите имат образователна цел и са насочени към създаване на еконавици и положително отношение към природата, чрез оформяне на екокътове и учебни програми.