Община Казанлък ще участва в „Да изчистим България за един ден”
Община Казанлък ще участва в „Да изчистим България за един ден” / Община Казанлък

Община Казанлък се включва в инициативата на бТВ „Да изчистим България за един ден".

Всяка организация, предприятие и дружество в Казанлък може да намери своето място в тази кампания. Те могат да бъдат полезни с ресурсите си и дори да се включат като организатори на акция за почистване на конкретно място. Всеки домоуправител на жилищна сграда, всеки един жител на община Казанлък може да бъде инициатор в тази кампания и да се погрижи за чистотата пред своя дом, на тротоара пред блока или на градинката зад него, на ничието място под балкона или на пространството до съседната сграда. За извозване на събраните отпадъци се обаждайте на тел. 63880.Община Казанлък подкрепя националната инициатива „Да изчистим България за един ден", защото вярваме, че можем да направим тази кампания успешна и искаме да покажем, че сме способни да се грижим за собствената си страна и община. Нека всички заедно да направим България по-чисто и по-ведро място за живеене.В периода до 12 май Община Казанлък ще се включи и в образователните и информационни инициативи на „Екопак". Зеленият 3Dавтобус, който вече посети 7 града и над 28 хиляди деца от първи до четвърти клас, ще бъде и в нашия град на розите. Учениците ще могат да се запознаят нагледно с ползите от разделното събиране на отпадъците и от пестенето на природни ресурси. В над 400 училища се провежда „Екочас на класа", подкрепен от „Екопак". Фирмата разпространи над 68 хил. плаката, 400 инструкции за учтели, разработени съвместно с Министерството на образованието, младежта и науката, 70 хил. книжки с игри.На самия ден на националното почистване -12 май, Община Казанлък съвместно с „Екопак" ще предостави на доброволците над 700 чувала и над 700 ръкавици за събиране на отпадъците, както и ще организира извозването им до сепариращи площадки.

"Каним и всички вас, гражданите на Казанлък и населените места, да ни последвате, защото всички виждаме как нашата прекрасна страна, нашите красиви градове, села, планини и курортни места са осеяни с боклуци. Не може поне веднъж да не сте се възмущавали от разхвърляните опаковки, кутии, фасове, пластмасови чаши и торбички, които са достигнали и до най-красивите и усамотени кътчета в нашата родина. Нека приключим с това.От 1 април до 12 май заедно можем да почистим тези отпадъци и така да намалим значително замърсеността в страната. Колкото повече хора и организации се включим в почистването, толкова по-голям и осезаем ще бъде ефектът от него. А когато чистим сами, много повече пазим след това", призовават от Пресцентъра на общината.

Идеята на кампанията „До почистим България за един ден" има дългосрочна цел - да се промени отношението на хората към градската среда и природата, да се променят техните навици и се създаде гражданска позиция. Нека да започнем да се отнасяме към пространството около нашия блок, към нашето населено място, към природата, където и да сме, като към собственото си жилище. Когато всяка хвърлена на земята хартийка, опаковка или фас, започне да дразни всеки един от нас, тогава не са нужни институции и организации да ни приканват към чистота. Нека всички заедно - държава, община, граждани и бизнес, да положим усилия това да се случи, за да живеем в чисти и приветливи градове и села.