апаратура
апаратура / netinfo
Клиниката по Неонатология към УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” получи апаратура на стойност около 300 хиляди лева. Тя е по проект „Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи” на Европейския съюз, разказа пред Дарик началникът на клиниката доц. Христо Мумджиев.
 
„Тази апаратура издига работата ни на още по-добро ниво. Част от нея вече работи, а за друга в момента оформяме документацията. Има и уреди, които все още чакаме. Получихме апарати за обдишване на новородени деца, интензивни кувьози за деца с изразена недоносеност, лампи за фототерапия, електрокардиограф, подвижен рентгенов апарат и др. Очакваме допълнителна апаратура и от дарителската инициатива „Българската коледа”, която нееднократно е подпомагала клиниката. Благодарни сме и на многото местни дарители. Последния месец получихме в дарение апаратура от Иннер клуб – Стара Загора", коментира доц. Мумджиев.  
 
Клиниката по Неонатология разполага с 30 легла, от които 8 са интензивни, оборудвани с най-съвременна техника. 
 
„Броят на леглата е достатъчен, за да можем да изпълняваме функциите си на консултативен център по неонатология за югоизточна България. Най-голямото ни предимство е сработения екип от високо специализирани лекари (петима от лекарите са с по две специалности), всеотдайни акушерки и медицински сестри. Дълги години клиниката е база за обучение на студенти и специализанти към Медицински Факултет – Стара Загора. Очакваме приключването на акредитацията на болницата, за да разширим и тази дейност.   
 Доц. Мумджиев коментира още, че сградата на АГ-комплекса не е ремонтирана от 30 години и не се поддържа достатъчно.  
 
„Настоящият проект, който ни се предлага за пребазиране на клиниката в основната болнична сграда не е лош, стига да се изпълни своевременно и без отстъпление от предварителния план. За съжаление той е доста скъп и труден за осъществяване. Действащата у нас здравна система поставя държавните и общински болници в изключително неизгодна ситуация на нелоялна конкуренция и недофинансиране. Добре е да се осъзнава, че университетските и областните болници са гръбнака на болничното здравеопазване, тъй като именно тук се концентрират най-тежките пациенти. Клиниката по Неонатология в Стара Загора е подобно звено. Недофинансирайки структуро-определящите болници в държавата, ние упорито режем клона, на който всички седим. Не бива да се разчита само на инициативи на ЕС и дарения”, каза още доц. Христо Мумджиев.