„Нова алтернатива” против закриването на полигон „Змейово”
„Нова алтернатива” против закриването на полигон „Змейово” / DarikNews.bg

Подкрепяме всяка проява на гражданска инициатива, както и местния референдум за полигон „Змейово", коментираха от партия „Нова алтернатива". Според хората на бившия военен министър Николай Цонев е необходимо да се формулира ясен въпрос, но са убедени, че полигонът не бива да се закрива.

Цонев припомни, че през 2009 година, когато беше начело на Министерството на отбраната, е взето решение за прекратяване на дейностите, които се извършват там. Целта била старозагорската общественост да се успокои. „Решението беше взето със сериозна експертиза. След изборите новото правителство избра да продължи с дейностите, които ние смятахме да прекратим. Бихме подкрепили всякакъв референдум, но смятаме, че полигонът не бива да се закрива. Трябва да се прекратят дейностите, които носят съмнение, че замърсяват въздуха в региона".

Полк. проф.д-р Стойко Стойков, който е експерт по сигурност и отбрана в партията разясни, че за последен път унищожаване на боеприпаси на територията на полигон "Змейово", е имало през 2002 година. Оттогава там са се извършвали тествания и изпитания на боеприпаси.

Стара Загора е рисков град за въздействие от терористични групировки заради близостта си с комплекс Марица-изток, наличието на военни поделения и складове. Заради събитията от последните месеци е застрашена личната и обществена сигурност в България, убедени са от партията.

Кой ще ръководи местната структура на „Нова алтернатива" ще стане ясно тази вечер на учредително събрание.