документи
документи / dariknews.archive
Повече от 50 предписания за освобождаване на общински жилища в Стара Загора на неправомерно настанени лица е издала до момента Временната комисия за проверка на социалните жилища. Община Стара Загора пък е издала 23 заповеди за освобождаване.

Ще бъде изготвен цялостен доклад и констативен протокол, ще бъдат предложени за наказание и общинските служители, които през годините са се отнасяли непрофесионално към задълженията си, коментира председателят на комисията общинският съветник Янко Янков. По думите му, служителите, които се занимават с недвижимите имоти в администрацията, са показали „абсолютно незнание или погазване на Наредбите, изготвени от Общинския съвет. Надявам се, че ще има последствия за тях, защото те са нанесли щети за хиляди левове на общината. Имам уверението на кмета Живко Тодоров, че след приключването на цялостната проверка, ще има уволнени чиновници”. Мандатът за работата на комисията е до месец юни, но според председателя й, окончателният доклад ще бъде изготвен още в края на месец май.

Неправомерно настанени наематели, хора с огромни задължения към ВиК /общите задължения са 30 хил лева/, прехвърляне на общинско жилище на роднини, лошо отношение към жилищния фонд, са само част от констатациите на Временната комисия за проверка на общинските жилища.

 „Установихме, че има хора, които не са си плащали наемите близо половин година, а по нашата Наредба жилището се напуска при неплатени три вноски. Има хора, които живеят или работят в чужбина, такива, които са настанени от 20-30 години, наематели, които прехвърлят жилища на роднини, което е абсолютно забранено. Има настанен действащ селски кмет, който живее на село, а държи общинско жилище, има служители в държавни администрации с висок годишен доход, които също обитават общински жилища и плащат ниски наеми.

Има и още по-фрапиращ случай-преди две години, на наемател в 56-ти блок, е написана заповед за освобождаване, която заради некомпетентност на общинския служител, е паднала в съда. Старозагорецът осъдил общината за 410 лева и още две години ползвал жилището без дори да подава нови документи. На същия този човек ние изготвяме предписание за освобождаване, но се оказа, че същата служителка отново пише некомпетентна заповед и в момента той пак обжалва в съда. Вероятно ще спечели делото, защото от страна на община Стара Загора в съдебната зала не се яви юрист. Питам защо?”, обясни Янков.

До момента Временната комисия е извършила проверки на 400 от общо 700 общински жилища в Стара Загора.