Избираме новата Царица Роза на Казанлък
Избираме новата Царица Роза на Казанлък / организатори

На 1 юни в Дома на културата „Аресенал" в Казанлък публиката ще види пресъздаването на приказката за Роза Дамасцена, напуснала преди повече от 340 години блажения град Дамаск и спряла завинаги в Долината между Балкана и Средна гора.

Спектакълът е посветен на избора на 44-та Царица Роза на Казанлък - най-очарователното, одухотворено и позитивно момиче от Випуск ‘2012, с което градът ще се гордее през следващата година, и което със своите подгласнички ще бъде Посланик на добра воля за своя роден град.

В продължение на два и половина часа зрителите ще се насладят на преобразяването на кандидатките за короната в няколко различни образа, които следват тривековния път на маслодайната роза, открила с безпогрешен царски усет своята втора родина в Казанлък.

Сказанието за лиричната, страстна и аристократична повелителка на цветята ще бъде поднесено на публиката от балета на Старозагорската опера, неотразимия дамски струнен квартет „Хипнотик", наричан „българският „Бонд" и актьора Даниел Цочев.

Десетте жрици на розата - Антоанета Александрова, Десислава Савова, Джелина Акова, Ивелина Павлова, Ивона Балъкчиева, Мариана Стефанова, Миглена Георгиева, Нели Славова, Паола Кръстева и Светлана Стоянова предстои да се превъплатят в няколко роли по време на трите дефилета. Международно жури ще посочи най-достойната от тях да бъде Царица Роза ‘2012.

Коронационната церемония ще се проведе на открито на площад „Севтополис" след приключването на конкурса, където на новата царица ще бъде възложена отговорната мисия да бъде Посланик на добра воля на Казанлък.

Постановчик на хореографията на спектакъла е прима-балерината Антоанета Алексиева, която е с родови корени в казанлъшкото село Енина. На сцената ще видим и солиста на балета на операта в Стара Загора - талантливият казанлъчанин Станко Танев. В подготовката на представлението участва и хореографката Деница Танева, директор на ОДК „Св.Иван Рилски".

Царица Роза ‘2012, освен мисията на Посланик на добра воля на Казанлък през цялата идна година, ще получи и много подаръци. Очакваното пътуване до Страната на изгряващото слънце ще бъде допълнено и от други дарове - нотбук, специална резерва вино розе, козметика, ваучер за обучителна програма за кариерно развитие, участие в специална фотосесия за две от най-престижните дамски списания у нас. Подаръци са предвидени и за всички участнички в конкурса от спонсорите и организаторите от община Казанлък.

Журито ще бъде международно - освен хора на изкуството от Казанлък, в комисията ще участва представител на Посолството на Япония у нас, както и представители на побратимените градове, които пристигат специлно за Фестивала на розата.