Ил-76  лети от Москва към старозагорските пожари
Ил-76 лети от Москва към старозагорските пожари / netinfo
Руски специализиран самолет Ил-76 е излетял в 15ч. българско време от Москва ,за да се включи в борбата с огнената стихия край Стара Загора, съобщи кметът д-р Евгений Желев на кратък брифинг.Машината ще пристигне на летище Крумово край Пловдив около 18.30.Там ще бъде заредена с гориво, вода и препарати за пожарогасене.Веднага след това екипажът на 40-тонния Ил-76 ще се присъедини към огнеборците край Стара Загора.

Пожарът над града е локализиран и до края на деня ще бъде поставен под пълен контрол, съобщи главен комисар Николай Николов –началник на Главна Дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

Другият горски пожар- източно от Стара Загора,който бушува вече трето денонощие все още ни създава сериозни проблеми,въпреки че огънят е ограничен,благодарение на верижната техника от Мини Марица Изток, допълни гл.комисар Николов.Широчината на огнения фронт е достигнала 30 кв. километра,северно от с.Дълбоки,а над Стара Загора е отцепен район с широчина около 15 кв.километра,съобщи кметът Желев.Той отново потвърди,че няма жертви и пострадали хора и призова да не се всяват паника и слухове сред жителите на засегнатите населени места .

За огнеборците край Дълбоки са осигурени вода,храна,медицински екипи и полеви лагер за почивка.Гл.комисар Николов определи като “впечатляващи” организацията и взаимодействието между институциите в Стара Загора за справяне с кризисната ситуация.