опера
опера / Държавна опера Стара Загора
Второто голямо събитие от програмата на тазгодишното издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора е гостуването на Балтийската опера в Гданск, Полша със спектакъла на операта „Таис“ от Жул Масне.

Старозагорци и гостите на фестивала ще могат да видят уникалната продукция тази вечер от 19.00 часа на сцената на Операта. Събитието е под почетния патронаж на посланика на Република Полша Н. Пр. Мачей Шимански, със съдействието на Полския институт в София. Последното гостуване на полски оперен театър в Стара Загора е през далечната 1975 г., когато в рамките на  Фестивала на оперното и балетното изкуство бе представена операта „Халка" от Станислав Монюшко от Операта на Лодз.

Премиерата на операта „Таис“ се състоя с изключителен успех тази година през месец март в Гданск и се превърна в едно от знаковите културни събития в Полша. Балтийската опера е първият съвременен оперен театър, който поставя великолепната творба на Масне след половин вековно отсъствие от полската оперна сцена. „Таис“ е от рядко изпълняваните оперни произведения не само в България и Полша, но и по света.

На 27 ноември зрителите ще видят един модерен, нетрадиционен спектакъл, в който има препратки към периода от края на 19 век, когато Масне е писал своята творба. Историческата връзка с Александрия е по-скоро символична, а гданската интерпретация разкрива съвременната представа за града и времето, в което се развива действието.

Режисьор на постановката е Ромуалд Вича-Покойски, който е и директор Балтийската опера в Гданск. Спектакълът ще дирижира артистичният директор на театъра известният бразилски диригент Жозе Мария Флоренсио, когото почитателите на оперното изкуство помнят от неговото първо гостуване в България през 2015 година по покана на незабравимата Христина Ангелакова /тогава арт директор на ММФ „Моцартови празници“ в Правец/.

В главните роли зрителите ще видят блестящи солисти, всеки от които е много свързан с България: в ролята на Таис ще се изяви Беса Лугичи, която преди броени дни старозагорската  публика бурно аплодира в ролята на Инес в премиерния спектакъл на „Африканката“. Баритонът Марчин Брониковски ще бъде в ролята на Натанаел. Марчин е възпитаник на Музикална академия в София и в годините не е прекъсвал своята творческа и емоционална връзка с България. Тенорът Ивайло Михайлов, когото съвсем скоро ще видим на старозагорска сцена в ролята на Васко да Гама, ще бъде в ролята на Нисиас. Участват още солистите: Maрия Антковяк, Ванда Франек, Даниел Боровски, Kaтажина Новосад и др., оркестър, хор и балет на Балтийската опера в Гданск. Разкошното цигулково соло от знаменитата оркестрова „Медитация” - може би най-популярната страница от цялото творчество на Жул Масне, ще изпълни Целина Коц. Хореографията е на Изабела Соколовска-Бултон.