опера Стара Загора
опера Стара Загора / netinfo

ДЪРЖАВНА ОПЕРА - СТАРА ЗАГОРА

Спектакли месец ФЕВРУАРИ 2017

2 февруари, четвъртък, 11.00 часа, зала Опера
"Пинокио" - опера за деца от Александър Йосифов
Режисьор, сценография и костюми Денис Иванов
Диригент Младен Станев
Солисти и камерен оркестър на Държавна опера-Стара Загора

Историята за приключенията на любимеца на много поколения читатели и зрители ще оживее сред пищни декори и в красиви костюми, които изцяло са дело на младия и талантлив режисьор, сценограф и костюмограф Денис Иванов. Неговият режисьорски разказ е насочен не само към най-малките зрители, а и към всички възрастни, на които не са им чужди вечните теми за позабравените общочовешки ценности.

3 февруари, петък, 19.00 часа, зала Опера
„Драгунет" и „ Крокфер" оперети-буфа от Жак Офенбах
Режисьор Славчо Николов
Диригент Димитър Косев
Сценичен дизайн и костюми Гендони
Хореография Ромина Славова
Участват Евгений Арабаджиев, Александър Баранов-гост, Анита Шишкова-гост, Нели Нечева, Емилия Джурова, Тереза Бракалова-гост, Милко Михайлов, Георги Динев,Пламен Асенов
Оркестър, хор и балет на Държавна опера Стара Загора

Млад, талантлив и ентусиазиран екип създаде впечатляващо естетски и свежи спектакли, носещи необикновения заряд на ярката артистична индивидуалност и творческо вдъхновение. Силният и проверен в няколко постановки вече тандем Славчо Николов /режисьор/ и Ромина Славова /хореография и пластика/ получи мощно подкрепление от дизайнера ГЕНДОНИ с неговите изящни костюми и изискан декор. Костюми - с изпипани детайли и история в тях. Декор - модерен, стилен, не-бърборив, изключително многофункционален. И красив. Творческият екип успешно сътвори визията на двете оперети модерно и умно. С хумор. С мярка. С владеене на ситуацията и изразните средства на тялото и гласа. Без преиграване, без лишено от вкус комедиантство у артистите. Много органично.

4 февруари, събота, 18.00 часа, зала РБиблиотека „Захарий Княжески"
„Джазоспекция" концерт френски джаз
Музика Клод Боллинг
Кадри от филма „ Baraka" на Рон Фрик
Режисьор Славчо Николов
Музикален ръководител Димитър Косев
Участват Ива Профирова-флейта, Димитър Косев-пиано, Илия Игрибозов- контрабас, Атанас Георгиев-ударни инструменти
Мултимедия Пламен Асенов

ДЖАЗОСПЕКЦИЯ е опит да се обединят възгледите за живота на три поколения творци. Концерт, търсещ доказателство, че времето и възрастта нямат значение, когато се намери точната тема , съчетана с точната музика и кадри. Темата, която разглежда концерта е глобална и изключително болезнена. Планетата Земя е прекрасна, религиите ни учат на добро, но алчността на хората прави света да е такъв какъвто е днес, и само от нас зависи какъв ще бъде!
Хармонията, която се получава между музиката на Клод Боллинг и кадрите заснети от Рон Фрик, великолепно се съчетава и се допълва в цялостния образ на концерта.

7 февруари, вторник, 19.00 часа, зала Опера
„Дон Паскуале" комична опера от Гаетано Доницети
Диригент Димитър Косев
Режисьор Стефан Донев
Сценография и костюми Ася Стоименова
Солисти, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора

В годината на Гаетано Доницети /1797-1848/, когато световната музикална общественост отбелязва 220 години от рождението на гениалния италиански композитор, Старозагорската опера избира да добави още един шедьовър в своя репертоарен афиш - комичната опера „Дон Паскуале".Комичната опера "Дон Паскуале" е истински еталон в жанра - ако трябва да дадем пример за идеалната опера-буфа, шедьовърът на Гаетано Доницети има всички шансове да „грабне" първото място в подобна класация. Забавна история, качествен хумор, комични ситуации с неочакван край, героите са като че ли току-що излезли от италианската „комедия дел арте".

 

10 февруари, петък, 19.00 часа, зала Опера
„Парижки живот" оперета от Жак Офенбах
Режисьор проф. Румен Нейков
Диригент Димитър Косев,
Хореография Алида Бонева
Сценография Иван Токаджиев
Художник костюми Антония Попова
Солисти, хор, оркестър и балет на Държавна опера Стара Загора

В „Парижки живот" се развиват и две любовни сцени, едно погрешно задържане, но всичко завършва успешно и радостно с всеобщото ликуване, че нищо и никой не може да заглуши Изкуството- ако не е на сцената, то ще бъде по улиците, булевардите, навсякъде! Действието се развива преди 150 години, по време на Световното изложение в Париж през 1867 г. Оперетата е поръчана да бъде написана в чест на това изложение и е създадена година по-рано - от известен вече Маестро Офенбах и прекрасни либретисти.
„Надявам се да увлечем зрителите в тази магия на Офенбах - всичко да е леко, да се лее като шампанско. Наистина изглежда сякаш лесно, но интерпретаторски не е . Убеден съм, че представлението ще е едно огромно удоволствие за публиката" - споделя режисьорът проф.Румен Нейков.

14 февруари,вторник, 19.00 часа, зала Опера
ПРЕМИЕРА
"Казанова" - мюзикъл от Георги Костов, текст Юри Дачев
Режисьор Огнян Драганов
Диригент Владимир Бошнаков
Сценография и костюми Иван Токаджиев
С участието на Николай Моцов, Ивайло Йовчев, Михаела Берова, Тереза Бракалова, Александър Марулев, Петър Кунев, Христофор Недков, Нели Нечева, Ивона Иванова, Пролет Пенчева, Кремена Райчева, Лили Ходжева, Камелия Стойчева,Емилия Джурова, Ирина Радилова, Нина Димитрова, Иван Колев
Оркестър и балет на Държавна опера Стара Загора

Венеция плете интриги в очакване на карнавала... Казанова е прелъстен и изоставен - и се оттегля да пише мемоари. В либретото на Юрий Дачев изречението "Все някой отнякъде те гледа" има задача да бъде ключова сентенция, поука на спектакъла. А музикалният му еквивалент е темата на "Да те жадувам", по която Георги Костов (сам композирал тази песен преди десетилетия) е направил повечето музикални творби в мюзикъла.


18 февруари, събота, 17.00 часа, зала Опера
"Тоска" опера от Джакомо Пучини
Диригент Шунго Морияма / Япония/
Режисьор Огнян Драганов
Сценична адаптация Тодор Демеров
Спектакълът е част от социален проект на Държавна опера-Стара Загора за деца и възрастни в неравностойно положение, социални домове и специализирани институции
С участието на Велина Божилова в ролята на Флория Тоска
и Масая Матцузава в ролята на барон Скарпия
Солисти, хор и оркестър на Държавна опера Стара Загора
С участието на ДЮСОБ „ Маргаритки"
Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур"

28 февруари, вторник , 19.00 часа, зала Опера
ПРЕМИЕРА
"Ромео и Жулиета" балет по музика на П.И.Чайковски
"Полет към светлината" балет по музика на Чайковски, Гершуин, Масне, Пиацола, Росини
Хореография Силвия Томова
Сценография и костюми Салваторе Русо /Италия/
Балет на Държавна опера-Стара Загора

Солистите в ролите на Ромео и Жулиета са като преродени герои от романтизма - нежни, млади, толкова чисти в любовта си. Художникът на костюмите Салваторе Русо майсторски пресъздава автентичността на епохата във всеки детайл. А танцът е изразителен, виртуозен, аргументиран във всяко движение. Силвия Томова акцентира умело и задълбочено на психологическото развитие на образите. В цялата си концепция тя влага философските търсения на отхвърлените млади хора, които не приемат ограниченията на предразсъдъците. Във втората част на балетната вечер зрителите ще преживеят още една истинска наслада за сетивата със спектакъла „Полет към светлината". Различни цветове на дъгата са вложени в приказно красивите костюми, избрана музика от Росини, Чайковски, Масне, Пиацола, Гершуин ще прозвучи в унисон с цялата танцувална чувственост на спектакъла, ефирни движения и различни танцови техники ще приковат вниманието и ще позволят на публиката да се понесе в полета на своите фантазии. Червеното, синьото, зеленото, жълтото, бялото, черното, видимите и невидимите цветове на нашата душа.