Стара Загора
Стара Загора / община Стара Загора
В двуседмичен срок, считано от 17 юли (понеделник), всеки кандидат за длъжността „Обществен посредник на община Стара Загора“ (омбудсман), може да подаде документи за участие в конкурса.

7-членната Временна комисия, с председател Милена Желева, утвърди реда и условията, по които ще се проведе процедурата.
Изискванията към кандидатите, според действащия Правилник за организацията и дейността на обществения посредник са – да бъдат пълнолетни, психически здрави, неосъждани български граждани, с високи морални качества, ползващи се с авторитет и уважение в обществото, с  постоянно местоживеене на територията на община Стара Загора, със завършено висше образование – образователна степен „магистър“, и минимум 10 (десет) години осигурителен стаж.

Документите, с които се кандидатства, са - мотивирано заявление по образец, публикуван от 17 юли в сайта на Община Стара Загора, секция „Обявления на Общински съвет“, CV – европейски формат, диплома за завършено висше образование, свидетелство за съдимост, документи, удостоверяващи осигурителен стаж, както и удостоверение, че кандидатът не се води на отчет в психодиспансера.

Необходимата документация ще се приема в зала 216 на Общинска администрация (адрес: бул. „Цар Симеон Велики №107“, ет. 2), лично или чрез пълномощник, а срокът е до 30 юли.

Конкурсът за обществен посредник ще се проведе на два етапа. Първият е допускане по документи на кандидатите до участие, а вторият е интервю. Целта е да се проверят и оценят познанията на всеки един в правозащитната област и вижданията им за взаимоотношенията между гражданите и местната власт. Събеседването е в срок до две седмици от изтичането на срока за подаване на документи.

Всеки от членовете на ВрК ще оценява и класира кандидатите въз основа на общото им представяне, след което ще  бъде изготвено мотивирано предложение до Общинския съвет, съдържащо имената на първите трима показали най-добри резултати. На свое заседание ОбС ще определи  спечелилия конкурса за длъжността „Обществен посредник на територията на община Стара Загора“.

Общественият посредник се избира за срок от 4 години, като не се допуска действието му за повече от два последователни мандата. Той няма право да членува в политически партии, да е търговец или да участва в ръководството на търговски дружества, не може да бъде народен представител или общински съветник, както и да заема длъжност в държавния апарат и в общинската администрация.

Месечното му възнаграждение е в размер на 70% от основното възнаграждение на председателя на Общинския съвет.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook- https://www.facebook.com/darik.starazagora/