БЧК ще осигурява хранителни продукти за старозагорската болница
БЧК ще осигурява хранителни продукти за старозагорската болница / DarikNews.bg, Дарик Стара Загора
Нужни са 6,5 млн лева еднократна държавна субсидия
УМБАЛ Стара Загора
94267
УМБАЛ Стара Загора
  • УМБАЛ Стара Загора
Съществува огромен риск, този петък УМБАЛ „Д-р Стоян Киркович” в Стара Загора да остане без лекарства и консумативи и на практика да преустанови дейност. Ситуацията е продиктувана от запорирането на сметки на търговското дружество заради неразплатени суми към ЕВН в размер на 3,2 милиона лева. Изпълнителният директор на най-голямото здравно заведение в Старозагорска област проф. д-р Йовчо Йовчев е представил кризисен план за спасяването му.
 
В него са набелязани 13 стъпки, а държавна субсидия от 6,5 милиона лева би помогнала на болницата да функционира нормално като покрие Фонд „Работна заплата” и текущите дейности-медикаменти, консумативи и разходи, обясни директорът на УМБАЛ проф. д-р Йовчо Йовчев.
 
В прикачения звуков файл чуйте какво каза той в интервю за Дарик.
 

„Става дума за еднократна субсидия с увеличение капитала на дружеството. Това е стойността на сградния фонд на АГ-клиниката, който е определен с решение на акционерите за продажба през Агенцията по приватизация. Т.е. ние не искаме субсидия, която да не може да бъде обезпечена дори и с имот. Нуждаем се от субсидия, с която да нормализираме ситуацията и изплатим старите просрочени задължения-от близо 9,5 милиона лева. Ще намалим и тежестта по лихвите, които болницата заплаща към фирмите, които имат и изпълнителни листове. За 2016 година лихвите са 1 млн 100 хил лева. Това е икономия върху всички работещи и върху дружеството и болницата ще продължи да функционира в административен комфорт”.
 
Ако обаче на 21 юли липсват медикаменти и консумативи, всички пациенти в лечебното заведение трябва да бъдат пребазирани в други болници. Рисковите групи са пациентите от Инфекциозна клиника, Неонатология, неосигурените родилки от АГ-клиниката, Гръдна хирургия, Неврохирургия, Детска клиника, Пулмологично отделение, както и всички пострадали при пътни произшествия. В тези специфични звена са настанени около 1/3 от общия брой пациенти, които се лекуват в УМБАЛ, които към днешна дата са около 350 души.  На територията на Старозагорска област има седем болници с по 26 свободни легла, което означава, че около 250 пациенти ще се окажат без възможността да бъдат хоспитализирани в друго лечебно заведение.
 
Ситуацията е стряскаща. Надявам се, че ръководствата на ЕВН, на болницата, на МЗ, областният управител, РЗИ, РЗОК да проведат една широка дискусия. Понякога последните разговори са най-позитивни спрямо всички предходни. Винаги съм бил оптимист по отношение дейността на болницата и ще остана такъв. Вина като мениджър мога да чувствам там, където не съм бил в състояние да се справя. Нямаше нещо, което да не бъде анализирано, осмислено, преструктурирано. Дейността на дружеството трябва да продължи”, категоричен е директорът на УМБАЛ проф. д-р Йовчо Йовчев. По думите му, спасяването на болницата зависи от усилията на няколко държавни институции-на принципала, на Министерство на финансите и на Министерски съвет. „Молбата ми към тях е да помогнат и дадат сигурност на работещите в лечебното заведение, че могат да продължат съвсем адекватно и квалифицирано да извършват ежедневно задълженията си като осигурят здравеопазването в Югоизточен регион, за който ние отговаряме”.
 
Общите задължения на болницата са 27 милиона лева. Намалени са с 8 милиона лева за две години.