цветя
цветя / Dariknews.bg
Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Като общобългарски празник 8-ми март започва да се празнува през 1945 година.

Жените трябва да се уважават всеки ден, смятат повечето от старозагорските мъже. Според тях 8-ми март е ден, в който се харчат излишни пари, често за безсмислени подаръци, да радваш половинката си всеки ден макар и с малки жестове-това е успешната формула за щастлив съвместен живот. Другата част от мъжете обаче са на мнение, че жената заслужава своя ден в годината, в който да се почувства наистина специална. Някои от тях са подготвили скъпи подаръци, огромни букети и романтична вечеря, а други ще зарадват съпругите си със скромен, но направен от сърце подарък.

От гледна точка на жените мнението е единодушно – 8-ми март е техният ден! Много от дамите обаче са категорични, че имат право само и единствено на любов! Всеки ден, а не само на 8-ми март. Някои от тях споделят, че ще празнуват по женски, други в компанията на половинката, но със сигурност празникът ще бъде уважен. Повечето жени разкриват, че едно красиво цвете е достатъчно, за да ги зарадва и да се почувстват оценени на този ден. Част от по-младите дами обаче са убедени, че на този ден трябва да получат скъп подарък, като свидетелство за любовта на техните половинки в живота.

За времето, в което 8-ми мрат се превръщал в голям производствен празник, си спомнят с носталгия по-старите старозагорки. Празненството продължавало и в приятелска компания, а един карамфил бил достатъчен подарък за тях.

Празникът се оказа най-вълнуващ за децата, като повечето от тях споделят, че са изработили ръчно своите подаръци, най-често картички, за деня на майката. Някои от тях ще зарадват мама с цвете, а трети ще се включат в общ подарък с татковците си.

Защото, 8-ми март е празникът на мама! Един от най-хубавите и мили подаръци за нея ще бъде обичта и топлите думи, с които да я даряваме всеки ден!

Благодаря ти, Мамо
(Асен Босев)

Благодаря ти, Мамо,
за твоя топъл скут,
за майчиното рамо,
за майчиния труд!

Благодаря ти още
за ясния ми ден,
за грижите ти нощем,
когато бдиш над мен!

За нежната закрила,
За кроткия ти глас,
за всичко, Майко мила,
благодаря ти аз!