Цената на хляба без промяна, засега
Цената на хляба без промяна, засега / DarikNews.bg

Няма промяна в цената на хляба в търговската мрежа на Стара Загора, установи проверка на Дарик.

„Не сме вдигали цената и поне засега нямаме такива намерения", съобщи Теодора Казанджиева от Хлебозавода в града. По думите й цената на електроенергията няма как да повлияе на насъщния, който излиза от предприятието, което е на газ.

Ако след жътвата има промяна, то тя ще е обусловена от състоянието на реколтата и цените на зърното.

В момента, когато прибирането на пшеницата едва започва, килограм с хлебопекарни качества се изкупува за 36-37 стотинки при 33 стотинки по същото време миналата година, каза за Дарик председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Предварителните прогнози на земеделците, че тазгодишната реколта ще е по-ниска с 20% от миналотодишната, се опровергават от реалността на този етап. Какви ще са добивите обаче ще стане ясно чак накрая на жътвата, уточни Христов.

В момента средната цена на един хляб Добруджа от 700 гр. в Стара Загора е 95 ст. Същият грамаж от белия се продава за около лев.

Поскъпване на насъщния прогнозира и Георги Кършибрадов, чиято фирма произвежда брашно за хлебопекарните и за търговската мрежа. В момента на едро цената на килограм за пекарните е 64 ст., а за магазините 0,72 ст. Цената на пшеницата върви нагоре, увеличи се и токът, нормално и всичко това да даде отражение на хляба, категоричен е Кършибрадов.