България става световна столица на туризма
България става световна столица на туризма / DarikNews.bg
България става световна столица на туризма
91111
България става световна столица на туризма
  • България става световна столица на туризма

В края на месец ноември страната ни ще бъде домакин на Световния конгрес на древните цивилизации и модерния туризъм, в който участие са заявили 800 делегати, сред които и принцесата на Йордания Рания.

В престижния форум основно място ще заеме и Старозагорска област с богатото си културно-историческото наследство, с Долината на тракийските царе. Делегати на световния форум ще посетят областта на 1 декември, информира по време на посещението си в Стара Загора министърът на туризма Николина Ангелкова. В конгреса ще бъдат представени 152 държави.

От министерството отчитат 15-процентен ръст на годишна база в сектор туризъм със 7 милиона чуждестранни туристи и приходи в размер на 4,7 млрд. лева на осемгодишна база.

Високият ръст в бранша е постигнат на фона на ниския бюджет за реклама-близо 4 млн. евро, като за сравнение Испания разполага с около 90 млн. евро, а Турция-над 140 млн. евро. "С този малък ресурс, който ние имахме, но с ефективната работа на хората от туристическия бранш, за първите шест месеца България заема първо място по ръст на нощувките според данните на Евростат за страните-членки на ЕС", коментира министър Ангелкова и добави, че в проектобюджета за следващата година са заложени близо 30% повече средства за реклама.

Област Стара Загора също бележи ръст в сектора - за първите осем месеца са посрещнати близо 100 000 туристи, което е около 6% повече в сравнение с предишни години. "Не случайно Стара Загора се намира на стратегическо място. Областта е изключително богата на културно-историческо наследство, на минерални извори, на биоразнообразие, което е предпоставка тук да се развиват всички форми на туризма", посочи министърът.

За популяризирането на страната ни като атрактивна дестинация важна роля има и създадения онлайн регистър, който за една година има над 6 милиона уникални посещения. В него са включени над 3400 атракции, а старозагорските са повече от 40.

Високият ръст в сектора трябва да бъде надграден и устойчив, а страната ни да се превърне в целогодишна туристическа дестинация, е общата цел на министерството и бранша, обобщи министър Ангелкова.

Липсата на кадри в сектора и използване на по-ефективни механизми за образование и реализация у нас, са сред основните проблеми. "Да задържим младите хора да останат и да се развиват у нас, да работят в сектора, да бъдат мотивирани е едно от най-големите ни предизвикателства. Това зависи от общите усилия на работодателите, на туристическия бранш, на местната власт и на правителството", категорична е Ангелкова.