Блокираха Шипка. Казанлък не иска бежанци
Блокираха Шипка. Казанлък не иска бежанци / Иван Янев- БГНЕС


Близо 200 казанлъчани, представители на различни политически сили, НПО, младежки организации, сдружения, общински съветници, бизнесмени, начело с кмета на Общината Галина Стоянова и председателят на Общинския съвет Николай Златанов, блокираха за час време днес по обед прохода Шипка . Блокадата бе от южната страна, като за времето потърпевши се оказаха едва десетина автомобила.


Причината за днешната блокада, бе уклончиво потвърдено засега, при това с половин уста, намерение на властта, в лицето на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, полицейската школа в Казанлък, която е част от структурата на Академията на МВР, най- вероятно да се закрие от новата година и на нейно място да се изгради Център за емигранти,към дирекция „Миграция", по думите на министъра.
За намерението на властта стана ясно късно в понеделник миналата седмица, когато бивши и настоящи служители на полицейската школа в Казанлък потвърдиха за инкогнито и неочакваната визита в школата на зам. министъра на МВР Васил Маринов, който „оглеждал базата".
За височайшето посещение в школата научили от „ добре информиран" курсист, чийто баща бил граничен фактор.
Според отлично информирани, по същото време докато зам. министърът Маринов оглеждал терена на школата в Казанлък, нейният директор бил на среща с новия ректор на Академията на МВР в София, където е трябвало да обосновава необходимостта от съществуването и за в бъдеще на полицейската школа.
Протестиращите на прохода Шипка днес бяха категорични, че в Казанлък няма да бъдат допуснати никакви бежанци, под каквато и да е форма или статут. Някои от тях стигнаха и по-далеч, заявявайки, че ако властта не се слуша в протеста на гражданите тук, то протестите в столицата ще им се сторят като „ майски дъжд". В града има повече оръжие, отколкото в цялата българска армия, допълни участник в протеста, който определи намеренията за настаняване на бежанци в Казанлък като „ безумие".
Още миналия вторник съм изпратила официално писмо- питане с молба за отговор до институциите, но отговор няма, каза кметът на Казанлък Галина Стоянова.
Тя не скри безпокойството си от неглижирането на гласа на гражданите и тревогата на местната власт.


Сред протестиращите бе и бившият директор на ОДП Стара Загора Алекси Алексиев, който съобщи, че още в началото на годината предишното правителство е направило опит в областта да бъдат настанени около 100 иракски граждани , но са се вслушали в мотивите на органите на реда, относно стратегическото по отношение на националната сигурност положение на района и наличието на важни обекти в това отношение в него.


По време на днешната блокада стартира и подписка сред протестиращите с искане за местен референдум по отношение на съдбата на полицейската школа в града и превръщането й в Център за емигранти.
За целта е сформиран и Инициативен комитет.


Утре сутрин протестите продължават първо пред Община Казанлък, с начало 8 часа.
След това протестиращите ще следят извънредното заседание на Министерския съвет, на което по предварителна информация трябва да се дискутира и този въпрос.
В зависимост от резултата, имат готовност за нова блокада по обед утре на прохода Шипка. Протестите ще продължат, до окончателно решаване на проблема.

Опасността от закриване на полицейската школа в Казанлък виси над града от няколко години, като периодично проблемът се повдига от всяка нова власт. С особена острота обаче тревогата затова бе възродена миналия понеделник, след инкогнито на практика посещение на зам. министъра на вътрешните работи Васил Маринов.
49 са работещите в школата в момента, като 12 от тях са преподаватели, 8 са сержантите. Останалите заети са спомагателен персонал. Годишният бюджет на школата в Казанлък е малко над 900 хиляди лева. Апетитният имот, който е под егидата на МВР се простира на 107 декара площ в най- красивата част на парк „ Тюлбето".
Школата разполага с няколко реновирани корпуса с апартаменти и самостоятелни санитарни възли, прилично общежитие, столова, библиотека, учебни зали ,фитнес зала, модерно игрище и модерно и реновирано за над 200 хиляди лева стрелбище. Парите затова са програма ФАР.
Школата в Казанлък се намира на метри от гарнизонното стрелбище в града, на километър от жилищен квартал и на 4 километра от оградата на оръжейния комплекс „Арсенал" .


Една от версиите за нестихващите апетити към Школата за полицаи в Казанлък е продажба. Според запознати земята се е оценена на скромните 200 хиляди лева, за близо 300 хиляди пък били постройките в нея.
Общата сума, за която този апетитен имот можело да бъде придобит е за около половин милион лева.
Тук е заровено кучето, твърдят бивши служители на школата, според които нищо чудно слухът за настаняване на бежанци да е само част от големия пъзел и да обслужва други интереси.
Според друга информация, към 12-те преподаватели в школата, вече имало конкретно отправени оферти и намеци за преместването им в школата в Пазарджик, ако искат да запазят работа си.


На днешния протест не бе забелязан нито един настоящ служител на школата. Техни бивши колеги обясняват това със страха и шантажа, който се упражнява в момента над работещите там.