Близо 50 000 души ще декларират утре на Бузлуджа решимост за промяна
Близо 50 000 души ще декларират утре на Бузлуджа решимост за промяна / Иван Бонев- архив

„Решимост за промяна", под това мото започва утре традиционният митинг-събор на социалистите и симпатизантите на БСП на Историческа поляна, под връх Бузлузджа.
Съборът е посветен на 121-годишнина от създаването на организираното социалистическо движение в България празника на БСП - 2 август.

Тазгодишният Национален събор ще започне в 10.00 ч. с художествена програма. В 10.30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя на барелефа на основоположниците на партията и на паметниците на Хаджи Димитър и на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд.

От 11.00 до 11.20 ч. при паметниците в района и на поляната, 121 нови млади членове на партията ще получат своите електронни членски карти. Младежите от БСП ще издигнат в небето десетки хвърчила със символите на БСП.

Парелелно с това под върха в специална шатра активисти на Младежкото обединение БСП ще разясняват мерките на ПЕС , предприети срещу младежката безработица в Европа, приоритетна задача и на българските социалисти. На поляната ще има разположени и шатри, където всеки социалист може да стане активист на ПЕС
Началото на националния политически митинг е предвидено за 11.30 ч.

От сцената кметът на Белене Петър Дулев ще говори за необходимостта от строителството на АЕЦ „Белене", а зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов ще обяви резултатите от кампанията за провеждане на референдум и най-добре представилите се активисти, общини и области. По-рано днес в в парламента бяха внесени над 770 000 подписа на граждани на България с искане за референдум по въпроса.

По традиция по време на митинга ще се обяви носителят за 2012 г. на наградата на Фондация „Институт Николай Добрев" за млад политик, както и носителят за 2012 г. на Наградата на Националния съвет на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков-Майстора".

Тази година на Бузлуджа продължава и младежката кампания „Предай звезда нататък", статрила на върха миналата година. Специално послание към социалистите и симпатизантите на лявата идея ще отправи и председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.

Паметникът на връх Бузлуджа ще грейне в цветовете на българския трибагреник в 21.00 ч. тази вечер. Инициативата за това е на Младежкото обединение на БСП и е част от проявите, посветени на годишнината. На събора на Бузлуджа утре се очакват около 50 000 души.

Заповед на областния управител на Стара Загора Недялко недялков от преди няколко дни забрянава достъпа до паметника на бузлуджа, заради това, че разрушенията в него са опасни за посетителите. Вратата на паметника е заварена, полицията има ангажимент да се погрижи за безопасността на хората и да не допуска  проникването им вътре.