Актуализацията на бюджета реже здравеопазването с близо 2 милиона лева
Актуализацията на бюджета реже здравеопазването с близо 2 милиона лева / DarikNews.bg, Ина Танева

С повече от 2 милиона лева се очаква да бъде съкратен бюджетът на община Стара Загора след предстоящата актуализация.

„От държавно делегираните дейности най-засегнато е здравеопазването. Там общото намаление е 1 милион и 77 хиляди лева", поясни финансистът на община Стара Загора Цанка Ганева.

Сериозно намаление ще бъде направено и в културните дейности - общо 163 хиляди лева, от които 34 хиляди лева за Регионалния исторически музей и 43 хиляди лева за Регионалната библиотека.

„Ако това наистина се случи, в края на годината ние просто няма да можем да обслужваме читателите си", коментира директорът на РБ"Захарий Княжески" Снежана Маринова по време на общественото обсъждане на актуализацията на бюджета.

Едно от изразените опасения по време на дискусията  бе вероятността бюджет 2011 да бъде изготвен на базата на актуализацията на тазгодишния, което би означавало още по-голямо съкращаване на бюджетите.

„Затягане на коланите ще има не само в културната сфера, но и във всички останали сфери. Всички заедно обаче трябва търсим възможности за излизане от тази ситуация, като продължим да предоставяме услугите на гражданите във вида, в който досега сме ги предоставяли", каза Цанка Ганчева и посъветва директорите на културните институции да използват базата, която имат и да търсят варианти за дофинансиране.

Предложението за актуализация на общинския бюджет предстои да бъде разгледано на извънредна сесия на Общински съвет на 19 август.