Стара Загора
Стара Загора / DarikNews.bg
18 къщи и 604 апартамента
Oбщинският жилищен фонд в Стара Загора включва общо 622 жилища-604 апартамента и 18 къщи.

Те се разпределят в следните групи:

· Жилища за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди. В тази група попадат т. н. „крайно нуждаещи се граждани” – с ниски доходи и без собствени жилищни имоти, които отговарят на изискванията на чл. 7 от Наредбата. Основната част от общинския жилищен фонд – 579 жилища, представляващи 93% от общия брой, е за настаняване по този ред.

· Ведомствени жилища. Те са предназначени за временно настаняване на лица, работещи на постоянно трудово или служебно правоотношение в общинската администрация за времето, до прекратяване на същото. Към момента в такива жилища са настанени семействата на 6 общински служители. Във ведомствените жилища могат да се настаняват и лица, които с дейността си допринасят за развитието на общината за времето, за което заемат длъжността и упражняват дейността. Предвижда се през 2021 год. общо 27 броя ведомствени жилища

· Резервни жилища. Резервните жилища са за настаняване на лица, чиито жилища са засегнати от природни и стихийни бедствия, както и такива с остри социални и здравословни проблеми. Общия брой на предвидените за 2021 год. резервни жилища е 12.

· Жилища за продажба, замяна и обезщетяване на бивши собственици, чиито имоти са отчуждени за общински нужди. През 2021 година се предвиждат 4 жилища в тази група.

На януарската си сесия Общински съвет трябва да приеме Списък на жилища за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди, ведомствени, резервни и жилища за продажба, замяна и обезщетяване на бивши собственици, чийто имоти са отчуждени за общински нужди, през 2021 година.