500 милиона годишно боледуват от малария, спасителният препарат-забранен
500 милиона годишно боледуват от малария, спасителният препарат-забранен / netinfo

В Стара Загора беше представен документалният филм „3 милиарда и броейки". Филмът разказва за продължилото няколко години разследване на болестта, убила повече хора от всяка друга - малария.

Историята:

Д-р Ратлидж Тейлър от Калифорния попада на данни за смъртността от малария, които го шокират. В статия в списание "National Geographic" той прочита, че годишно от малария боледуват 500 милиона души, от тях годишно умират 1 милион. Изчислено е, че на всеки между 10 и 30 секунди от малария умира едно дете.
Данните остават непроменени вече десетилетия...

За да си отговори на въпроса как е възможно да се случва това във века на развитие на науката и технологиите, д-р Тейлър започва свое собствено разследване.

И открива:

Маларията се контролира и премахва напълно от едно-единствено вещество - инсектицидът ДДТ, който е забранен за употреба през 1972г. от американското правителство. Според фактите, на които се натъква екипът на д-р Тейлър, забраната на животоспасяващия химикал няма нищо общо с науката, а е изцяло по политически причини.

По време на разследването, продължило 5 години, екипът на д-р Тейлър обикаля страни, в които върлува малария, прави интервюта с организации, учени, политици, жертви и оцелели и открива най-важното - документи от архива на Агенцията за опазване на околната среда, където е описан случаят с ДДТ и причината за забраната му.

Преди да бъде забранен ДДТ, в САЩ се провежда съдебно дело, по време на което показания са дали видни учени. Заключението на съдията е,че няма научни доказателства за това, че ДДТ вреди на човека и на околната среда. Въпреки това забраната става факт. Тя е подписана от представител на американското правителство, който не е присъствал на нито едно от заседанията по делото. Според д-р Ратлидж и екипа му причините за забраната на ДДТ са чисто политически и икономически, като крайната цел е технологически геноцид.

Забраната на ДДТ идва след като САЩ и Европа се справят с маларията, като я ликвидират напълно с помощта на препарата.

Според информацията,която Ратлидж Тейлър представя във филма, САЩ и Европа провеждат политика,която прави невъзможно използването на ДДТ от бедните страни, които получават помощи. В страни като Южна Африка и Свазиленд, които не получават помощи, използването на ДДТ намалява маларията с 80 процента.

Единственият завод в света, който все още произвежда ДДТ, се намира в Индия.

Филмът „3 милиарда и броейки" е история за това как белият човек във Вашингтон отнема живота на милиони невинни деца, жени и мъже в името на „общественото добро". В края на филма д-р Ратлидж Тейлър изпива пред камерата 3000 милиграма ДДТ, за да докаже безвредността на препарата.

В Стара Загора филмът бе представен от Ролф и Ценка Мак и от децата на „Загорче", които са се обединили под мотото „Деца спасяват деца" и обещават да „предадат нататък" историята.
Присъединете се към тях - Kids Saving Kids.