17-годишен заралия се пребори със 17 смелчаци за Светия кръст
17-годишен заралия се пребори със 17 смелчаци за Светия кръст / Областна управа - Стара Згора

17-годишният Теодор Белчев от Стара Загора извади Светия кръст от езерото на днешния празник Богоявление.

Младежът се пребори с още 17 смели мъже, повечето от които съвсем млади. Трима бяха по-възрастните. Независимо че участва за първа година в ритуала, Теодор се оказа най-добрият плувец и намери църковния кръст за броени минути. Той призна, че преди е поддържал форма с бойни спортове. Не се притеснява, че ще се разболее от днешното стоене под дъжда и гмуркането, защото радва на добро здраве.

17годишен заралия се пребори със 17 смелчаци за Светия кръст
netinfo
Единадесетокласникът учи в Електротехникума и иска да продължи образованието си в тази сфера. Насочил се е към енергетиката и се надява да го приемат във Варна или в Габрово след като завърши. Но обеща, че ще се върне, за да работи и да се развива в Стара Загора.

Преди смелчаците да се хвърлят да търсят кръста, свещеници от старозагорските храмове извършиха традиционния Богоявленски водосвет за освещаване на бойните знамена на Втора Тунджанска лека пехотна бригада и ритуала по хвърляне на Светия кръст във водата.

17годишен заралия се пребори със 17 смелчаци за Светия кръст
netinfo

На ритуала в парк „Езерото" присъстваха кметът на община Стара Загора Живко Тодоров и председателят на Общинския съвет Емил Христов, военослужещи и граждани.

В словото си командирът на бригадата бригаден генерал Петър Петров припомни, че няма пленено българско знаме, а днес във Военно-историческия музей има колекция от над 600 знамена, от които 60 са пленени чужди. По думите му, за първи път водосвет на българските бойни знамена се отслужва по инициатива на цар Симеон I на 10 август 917 г., преди битката при река Ахелой. На другия ден воините му разгромяват византийската войска на Лъв Фока.

От 1880 г., ритуалът започва да се извършва всяка година на Богоявление (Йордановден), а не само преди сражение. След прекъсване през 1946 г. традицията е възстановена на 6 януари 1993 г.

Богоявление /Йордановден/ е посветен на кръщението на Исус Христос в река Йордан и е един от най-големите християнски празници, който се отбелязва от православната църква с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста, а мъжете се спускат, за да го извадят. Този, който извади кръста, ще бъде здрав и силен през цялата година, отделно е гордостта, че си се преборил с останалите.