Засилено полицейско присъствие има на входовете на градове и квартали, съобщават от МВР.

От полицията посочват, че тези действия са с оглед спазването на ограниченията за струпване и движение на големи групи хора, във връзка с противоепидемичните мерки въведени в страната.

Предприети са действия по контрол на превозни средства и лица, които се придвижват на групи. На полицейските патрули е разпоредено по високоговорителя на служебния автомобил да предупреждават гражданите да не се струпват на едно място във връзка с противоепидемичните указания.

Здравни медиатори водят разяснителна кампания за опасността от разпространение на заразата, начините на придвижване в условията на епидемия и мерките, които са наложени във връзка с извънредното положение в страната. Полицейски екипи оказват съдействие на гражданите при нужда.

Екип на NOVA се включи към полицейския екип при обиколката на патрулите в столичния квартал „Факултета“. Операцията е насочена именно срещу разпространението на COVID-19 и струпването на много хора на едно място. Подобна акция има и в квартал „Христо Ботев“.

„В случая директорът на СДВР изпълнява разпореждане на Районната прокуратура в София. С тези действия, които се предприемат не само в столицата, а и във всички областни градове, ние се стремим да контролираме този процес, защото бройката на хората под карантина не е никак малка“, коментира в ефира на главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.