Започва Европейска седмица на мобилността в София
Започва Европейска седмица на мобилността в София / Sofia Photo Agency, архив

С велокино и интерактивно обучение на деца по безопасност на движението започва Европейската седмица на мобилността, която се отбелязва за първи път в София. През периода 16-22 септември ще се проведат поредица от събития като прожектиране на филми за „Градската мобилност", популяризиране на велосипедния транспорт в града,
замервания на шума и качеството на въздуха и други.

Седмицата на мобилността започва днес в двора на 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов" в София, където ще бъде представена площадка по интерактивно обучение по безопасност на движението. В 20.00 часа в лятното кино на НДК пък ще се проведе велокино с „Велоеволюция", където ще се прожектират кратки филмчета на тема „Градска мобилност".

„Пътувай разумно, живей по-добре" е мотото на тазгодишната Европейска седмица на мобилността, чиято кулминация ще бъде на 22 септември - Денят без автомобили, когато част от Центъра на София ще остане отворена единствено за пешеходци и велосипедисти. Разходка с вело-файтон, въжена градина, игри за деца и възрастни и
разходка със специални трекинг колички за хора с двигателни увреждания са само малка част от събитията, които ще се случат тогава.

В програмата на Столична община за седмицата се предвиждат също излъчване на филми на тема „Градска мобилност", популяризиране на велосипедния транспорт в градска среда, щандове за безплатна регистрация на велосипеди, замерване качеството на атмосферния въздух на 21 и 22 септември, замерване нивото на шума на 21 и 22 септември 2010 г.

Броят на автомобилите на територията на Столична община е приблизително 900 000.

Пълната програма на Европейската седмица на мобилността в София можете
да намерите на http://mobilityweek.velobg.org/calendar%E2%80%902010