В София започва голямото пролетно почистване
В София започва голямото пролетно почистване / снимка: Sofia Photo Agency, архив
В София започва голямото пролетно почистване
27195
В София започва голямото пролетно почистване
  • В София започва голямото пролетно почистване

Разделното изхвърляне на отпадъците и екологичното събиране на излезли от употреба електрически уреди са основните послания на започващата в събота кампания по пролетното почистване на София.

Тази година инициативата ще премине под мотото "Идея за чиста София" и ще се търси активността на всички жители в грижата за чистотата, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Повече от 50 фирми ще се включат с техника за извозване на едрогабаритни отпадъци и електроуреди, а за най-активните граждани ще има награди, които ще бъдат раздадени на 18-ти април, по време на концерт за края на кампанията.

До Великден столичани ще бъдат насърчавани да почистят домовете и таванските си помещения, като едрите отпадъци трябва да се оставят до кофите за смет и ще бъдат извозвани от ангажираните фирми, обясни кметът Йорданка Фандъкова.

"Вторият период ще започне от 6 април в междублоковите пространства, градинките, дворовете на училищата и детските градини, прилежащите територии на офиси, банки, административни сгради. Ще приведем града в добър вид от гледна точка на незаконните сметища. В този етап ще има залесяване в градски и крайградски територии", допълни столичният градоначалник.

Всички граждани могат да получат информация за кампанията и да дадат свои предложения на телефон 93 77 409, а през целия период, в Борисовата градина ще има специален пункт за раздаване на санитарни материали за почистване.