„Училищно предизвикателство” намали въглеродните емисии във въздуха
„Училищно предизвикателство” намали въглеродните емисии във въздуха / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ученици намалиха въглеродните емисии във въздуха
44966
Ученици намалиха въглеродните емисии във въздуха
  • Ученици намалиха въглеродните емисии във въздуха

Намаляване с 21% на въглеродните емисии във въздуха са постигнали ученици от седем столични училища. Това показват резултатите на инициативата „Училищно предизвикателство", организирана от Столична община и сдружение „За земята". Целта на проекта е да насърчи деца и родители да изберат екологичния начин за придвижване. В рамките на четири месеца всяко училище е направило две измервания на емисиите въглероден диоксид, излъчен в атмосферата - при обичайно придвижване до училище и при движение по екологичен начин. Според Тодор Тодоров от екологично сдружение „За земята", всеки от участниците, ходейки пеша, е спестил средно 353 лева за гориво.

В рамките на четири месеца ученици от седем столични училища, ходейки пеша на училище или с електротранспорт, са спестили 249,86 тона въглероден диоксид. С това се постига намаляване на въглеродните емисии с 21% или икономия от почти 300 хил. лева за гориво. Инициативата цели да постигне намаляване на емисиите въглероден диоксид, като се промени начинът на придвижване от и до училище.

Тодор Тодоров от сдружение „За земята" разказа: „Има прости стъпки, които дават неимоверен ефект и всеки от нас може да прави в дома си и в училище. Първото измерване беше преди да се приложат мерките, а следващото - когато учениците се бяха включили ефективно. Те бяха променили навиците за ходене на училище с автобус, използването на автомобил само от един човек, ходенето по-малко пеша или с велосипеди".

Организаторите на инициативата „Училищно предизвикателство" имат за цел в бъдеще тя да се провежда във всички градове в страната, за да се повиши чистотата на въздуха.