Създават културна карта на столичния квартал „Люлин”, съобщи NOVA. Лятно кино, водна кула, паметници и още много други са част културното наследство на района. Начело на неформалната гражданска инициатива е историкът Виктор Топалов.

„Това е квартал с над 50-годишна история. На хората им е нужна колективна идентичност, нещо което да ги обединява и което да им дава възможност да чувстват своята принадлежност. Културните забележителност в квартала ги разделям на два типа –такива, които ги е имало и такива, които все още ги има. Много интересно е, че има две паметни плочи - на големия певец Борис Годжунов и на големия алпинист - Христо Проданов”, споделя политологът Светлин Тачев.  

В „Люлин” са излагани картини и на световно известен художник. Голяма част от жителите му често се шегуват, че техният квартала е столицата на София. Една от най-вдъхновяващите инициативи на проекта „Историческа работилница – Люлин”, е да се отдаде почит на Христо Проданов.

„Той е първият българин, покорил Еверест. Той е живял в „Люлин” и по тази причина нашата историческа работилница започна една много добра инициатива - да кръстим улица на негово име”, допълни Тачев.

Проектът „Историческа работилница – Люлин” остава отворен за всички, които разполагат с любопитни снимки и истории за популярния столичен квартал.
NOVA