/ БГНЕС
Столичната община не спазва законодателството за хората с увреждания с въведената нова организация на движение около Националния дворец на културата. Т

Това заявиха от Съюза на инвалидите в България и Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт, чиито представители дадоха пресконференция, в която участваха и хора с увреждания, живущи в района на бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша", ул. "Фритьоф Нансен".

Георги Колев, председател на Съюза на инвалидите каза, че новата организация на движение нарушава член 8 от Закона за хората с увреждания, според който държавната политика за правата на хората с увреждания се осъществява в сътрудничество с национално- представителните организации. Колев подчерта, че не е поискано мнението на Съюза. Нарушен е и чл. 63, според който местните органи осигуряват изграждането и поддържането на достъпна среда в урбанизирана територия.

Няколко протеста срещу Столична община блокират движението в София

От двете организации поискаха възстановяване на старата организация на движение, тъй като настоящата е предпоставка за конфликти между участниците в движението и за инциденти за хората с увреждания. Паркоместата за тях са намалени, като само по бул. "Патриарх Евтимий" в участъка от "Граф Игнатиев" до ул. "Г.С.Раковски" те са със седем по-малко, включително е премахнато и инвалидно място пред Първа градска болница, подчерта Павел Савов, председател на асоциацията за рекреация. Невъзможно според неправителствените организации е самостоятелното качване и слизане на хора с увреждания в инвалидни колички от тролеите на спирката на бул. "Патриарх Евтимий", като разстоянието между пода на превозното средство и новата платформа е около 20 сантиметра.

Всички трябва да съществуваме заедно без да си пречим едни на друг, каза Павел Савов, но подчерта, че общината трябва да се съобразява с възможностите и да пази правата на хората с увреждания. Савов призова разговорът за новата организация на движение да се води експертно, а не политически. 

Васил Казаков, живущ в района каза на пресконференцията, че ежедневно всички страдат от новата организация на движение заради създадения паразитен трафик, колони от автомобили от сутрин до вечер, намаления общ брой на паркоместата. 

Припомня ме, че Столичната община обжалва пред Върховния административен съд решението на Административен съд София-град (АССГ) относно въвеждането на новата организация на движението около НДК.

По искане на Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Европейски център за транспортни политики” срещу "неоснователните действия на СО" Административен съд-София град постанови да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от Столична община, разпоредени от заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов във връзка с въвеждане на нова постоянна организация на движението в София по бул. „Витоша”, бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Проф. Фритьоф Нансен” чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и други.

Съдът е приел, че действията не се основават на административен акт или закон, и в хипотезата на чл. 250, ал.1 от Административнопроцесуалния кодекс следва да бъдат преустановени незабавно. Според този текст всеки, който има правен интерес, може да иска прекратяване на действия, извършвани от административен орган или длъжностно лице, които не се основават на административен акт или на закона.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
 
София Господинова/БТА