/ iStock/Getty Images
От Националното представителство на студентските съвети (НПСС) към висшите училища у нас съобщиха, че са приели позиция за решението на "Топлофикация София" ЕАД за прекъсване на доставянето на топлинна енергия в кварталите - "Студентски град", "Малинова долина", "Дървеница" и "Витоша", за период от 60 календарни дни - от 15 юни до 15 август 2020 г.

Позицията на НПСС е до кмета на София Йорданка Фандъкова, до изпълнителния директор на "Топлофикация София" ЕАД Александър Александров, до омбудсмана Диана Ковачева, до кмета на район "Студентски" Петко Горанов и до ректорите на висшите училища.

"Топлофикация София" започва да отчита уредите за дялово разпределение

"С настоящото писмо ние, студентските представители на висшите училища в България, бихме искали да изразим категоричното си несъгласие с така взетото решение, което ще лиши хиляди студенти, докторанти, курсанти и специализанти от възможността да имат достъп до топлинна енергия за период от 60 календарни дни. Запознати сме, че профилактики се извършват ежегодно, но срокът, в който живущите нямат достъп до топлоенергия, никога не е бил по-дълъг от 14 календарни дни", уточняват от националното представителство.

"Безпрецедентната ситуация ще постави хиляди учащи, между които и семейства с деца, не просто в неприемливи условия за живот, но и би представлявала риск за тяхното здраве в условията на епидемична обстановка", заявяват от НПСС. И отбелязват, че формалният край на извънредното положение ще настъпи на 14 юни, но опасността от зараза с коронавируса няма изцяло да премине, а поддържането на висока лична хигиена и редовното миене на ръце е един от основните фактори за предотвратяване на неговото разпространяване.

Нещо повече - обявеното начало за извършване на цялостна реконструкция съвпада с началото на изпитната сесия за хиляди студенти. В този период те прекарват по-голямата част от времето си в своите общежития, тъй като трябва да се подготвят за успешно явяване на своите семестриални изпити. Докато домакинствата в кв. "Витоша", кв. "Малинова долина" и в кв. "Дървеница", биха могли да разчитат на други източници на топлоенергия /например електрически бойлери/, то живеещите в общежитията в кв. "Студентски град" ще бъдат изцяло лишени от нея за целия двумесечен период, тъй като не разполагат с бойлери, посочват от ръководството на студентските съвети.

От НПСС информират, че студентите са инициирали подписка срещу решението за прекъсване на доставката на топлинна енергия в кв. "Студентски град", но също така изказват и своята готовност да излязат на протест в случай, че исканията им не бъдат удовлетворени. Поради тази причина настояваме за незабавна отмяна на взетото решение и разчитаме, че хиляди учащи няма да бъдат лишени от нормални условия за живот в посочения период от време. Очакваме рехабилитацията да бъде отложена във времето и да бъдат предприети всички необходими мерки за предотвратяване на аварии. Също така се надяваме в бъдеще, преди вземането на подобни решения, да се търси по-широк диалог с хилядите живеещи в кв. "Студентски град", които разчитат единствено на "Топлофикация София" ЕАД за подаването на топлинна енергия, заявяват от НПСС.