„Софийска вода” и Фандъкова с различни позиции за поскъпването на водата
„Софийска вода” и Фандъкова с различни позиции за поскъпването на водата / снимка, архив: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Фандъкова: Софийска вода не може да поставя условия на общината
54713
Фандъкова: Софийска вода не може да поставя условия на общината
  • Фандъкова: Софийска вода не може да поставя условия на общината

ДКЕВР закъснява вече с близо година с решението си за поскъпването на цената на водата в София. Това съобщи прокуристът на „Софийска вода" АД Жан Салеси и допълни, че не е удовлетворен от нивото на ценовото увеличение, което е анонсирано като 2,8%, при поискано от тях 12%. Ако не се получи исканото увеличение, инвестициите в града ще се намалят с 15 млн. лева до края на следващата година, казаха от дружеството. В отговор столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че не може „Софийска вода" да поставя условия на общината, защото има ясен договор между страните. Фандъкова настоя още дружеството по-бързо да отстранява авариите и качествено да полага асфалта след това, защото според нея много от дупките по улиците на града са именно от ремонтите на оператора.

Исканото увеличение на цената на водата е 20 стотинки за кубик, което са 1000 литра вода, обясни Мариана Итева - директор на "Веолия вода" за България и административен директор на "Софийска вода": „По данни на Националния статистически институт (НСИ) социално поносимата цена на водата в София и София-област е 5,70 лева. Софиянци в момента плащат 1,68 лева за кубик". С 1,5 или 1,6 лв. ще се увеличи месечната сметка за вода на средностатистическо домакинство с исканото увеличение от дружеството, категорична е Итева: „Когато сравним това с цената на месец за мобилен телефон, за цигари, това увеличение е доста малко".

Фандъкова изрази увереност, че държавният регулаторът ще постъпи отговорно при взимането на решението: „За мен е важно при възможно най-ниската цена да се предоставя най-високо качество и съответно да има инвестиции. Това е заложено в договора със „Софийска вода". Кметът припомни, че е връщала веднъж инвестиционната програма на „Софийска вода", защото е държала освен инвестиции във ВиК системата за спиране на течове, да се изгражда и канализация. Изградени са над 60 километра канализационна мрежа и са подменени над 200 километра водопроводи. Все още голяма част от града и то в луксозните квартали нямат канализация. Йорданка Фандъкова апелира „Софийска вода" при сигнали бързо да отстранява авариите и качествено да възстановява улиците след това, защото много от дупките по улиците на София са именно от ремонтите на оператора, каза още кметът: „Голяма част от дупките в София всъщност се дължат на ремонти или липса на ремонти на „Софийска вода".

В отговор Мариана Итева каза, че технологичните срокове за отстраняване на авариите се спазват: „Имаме банкова гаранция в полза на Столична община, сумата е около 400 000 лева". При неспазване на сроковете общината може да ползва гаранцията, но това не се е налагало досега, каза още тя.

„Софийска вода" не е единственото експлоатационно дружество в София, така че не винаги е отговорно за проблемите с ремонтите, допълни Жан Салеси: „Това, което се случва в момента, са политически игри на гърба на „Софийска вода". Това е негативно послание към бъдещи инвеститори, които биха искали да работят в България. Дългосрочното сътрудничество не предполага да подаваш заявление в ДКЕВР през август миналата година и да получаваш отговор през юли тази година".

70% от ВиК мрежата в София е силно амортизирана и се нуждае от огромни инвестиции, каза още Мариана Итева и припомни, че дружеството не раздава дивиденти от печалбата си. Фандъкова пък каза, че това е доброволен договор и ако концесионерът не го спазва, той може да се прекрати. Със сигурност е сезиран ДКЕВР за акта за установеното нарушение на дружеството от концесионния контрол на Столичната община, коментира още тя.

От „Софийска вода" пък обясниха, че не за запознати за съществуването на такъв акт за нарушение.