Слагат камери на паметника „Левски” срещу вандали
Слагат камери на паметника „Левски” срещу вандали / снимка: Sofia Photo Agency, архив

40 000 лв. са щетите от разрушенията на паметника на Васил Левски в центъра на София. За да си спести повторни набези с ножовки, Столична община ще постави четири камери. Това обяви зам.-кметът Тодор Чобанов.

По-страшното е, че софиянци, станали свидетели на разрушението, са сигнализирали на тел. 112. От там обаче не е имало никаква реакция, каза Чобанов. Сега столичният инспекторат ще прави разследване по случая. Шефът на Дирекция „Национална система 112” Стоян Граматиков отказал да обясни какво се е случило, но обещал разследване.

„Ще видим какво ще върне СДВР, защото част от предметите са намерени. Бедата е в духовното посегателство. Ще се погрижим за монумента. Има проект за възстановяване на металните част”, коментира Чобанов пред ТВ7. Той смята, че като общество не трябва да се допуска подобно поведение.

В следващите дни ще се монтират четири специални камери, които ще  гледат само към паметника. Досега камерите обхващали частично зоната. Защото на никого не му е хрумвало, че някой ще посегне на светинята, каза Чобанов. Той уточни, че ще има реставрация на оригиналните елементите на точното им място.

Чобанов припомни, че преди години е разфасован паметникът на Владимир Димитров-Майстора. „Този мрачен вандализъм присъства в обществото ни. Това е посегателство на паметта. Да сме нетолерантни към такива граждани”, заяви още Чобанов.

Кога са постъпвали сигнали на тел. 112 и как от службата са работили по тях вижте ТУК