Расте броя на заболели от хепатит А в София
Расте броя на заболели от хепатит А в София / снимка: DarikNews.bg, архив
Расте броя на заболели от хепатит А в София
57605
Расте броя на заболели от хепатит А в София
  • Расте броя на заболели от хепатит А в София

Наблюдава се увеличена заболеваемост от хепатит А в столицата, съобщиха за Дарик от Инфекциозната болница. Според експерти подобен епидемиологичен взрив се получавал веднъж на няколко години, но бил нормално явление. По думите на началника на детското отделение към лечебното заведение доц. Атанас Мангъров от тези факти може да се съди, че нивото на обществената хигиена е твърде ниско.

Става дума за естествено нарастване на заболеваемостта от хепатит, което се случва веднъж на 6-7 години, допълни доц. Атанас Мангъров. „Това е нещо нормално, което се случва на няколко години, когато се натрупат хора, неболедували от това заболяване. За да се зарази човек, трябва да има фекално замърсяване, което говори, че нивото на обществената хигиена е твърде ниско”, обясни той.

Различното този път е, че жълтеницата е покосила повече от лицата в зряла възраст, коментира още експертът. „Обикновено от Хепатит А боледуват деца в по ранна възраст. Сега също има деца, но преобладават тези които са над 2530 години”,заяви още доц. Мангъров.

От началото на годината в страната са регистрирани над 3000 случая на заболели от хепатит А, като най-много от тях са концентрирани на територията на София област, допълват от Здравното министерство.